Annons

Dagens namn 10.1

Familj • Publicerad 9 januari 2004

Sigurd är ett gammalt fornnordiskt namn som stammar från det germanska Sigvard. Det är sammansatt av orden "sig" som betyder "seger" och "vordr" som betyder "väktare", alltså ungefär "segerns väktare". Sigurd var ganska allmänt under 1900-talets första årtionden, men är mycket ovanligt på små pojkar. Det finns i dag cirka 7 700 som heter Sigurd, varav ungefär 1 200 kallas så.

Sigbritt är ett danskt namn som lär ha sitt ursprung i Holland, där det är känt sedan 1500-talet. Det är sammansatt av ord som betyder "seger" och "ljus" och kan därmed betyda "den strålande segern". Det kom till Sverige via vårt södra grannland så sent som i början av 1900-talet och var ganska allmänt förekommande under 1920- och 1930-talen. I dag är det dock ovanligt. Det finns i dag cirka 2 000 som heter Sigbritt. Av dessa har omkring 1 100 det som tilltalsnamn.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons