Annons

Dagens namn

Familj • Publicerad 29 januari 2004

Gunilla är den latiniserade formen av det fornnordiska namnet Gunhild och har därmed samma ursprung och betydelse som sin namnsdagsgranne. Det är känt åtminstone sedan 1500-talet. Namnet hade en popularitetsperiod under 1940- och 1950-talen, men är i dag ovanligt bland nyfödda. Det finns numera cirka 55 700 som heter Gunilla i dess olika stavningsformer. Av dessa har omkring 27 500 det som tilltalsnamn.

Gunhild har fornnordiskt ursprung och finns inhugget i flera runstenar. Namnet består av två ord som bägge har betydelsen "strid". I överförd betydelse kan Gunhild tolkas som "stridsmö". Gunhild föll ur bruk under flera århundraden men kom tillbaka på 1800-talet och fick en popularitetstopp kring förra sekelskiftet. Numera är det ovanligt att någon döps till Gunhild. Det finns i dag cirka 2 100 som heter Gunhild, varav omkring 8 400 har det som tilltalsnamn.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons