Annons

Dagens namn

Familj • Publicerad 27 januari 2004

Karl är ett mycket gammalt germanskt namn. Det har använts länge i Sverige och har tolkats "fri man", samma ord som "karl". Namnet var dock tidigare främst förbehållet herremän. Först på 1800-talet blev namnet allmänt även bland vanligt folk. Karl har tillsammans med Erik länge hört till det allra vanligaste mansnamnet i Sverige. Karl var mycket populärt under förra seklets första tre årtionden, medan "erikarna" har en yngre medelålder. Det finns cirka 339 300 män och pojkar som heter Karl, antingen stavat med "k" eller "c", varav omkring 110 500 har det tilltalsnamn.

Karla är den kvinnliga formen av Karl. Namnet började användas i början av 1800-talet och hade en viss popularitet kring förra sekelskiftet. Numera är det ovanligt. Det finns cirka 2 300 som heter Karla, de flesta stavar med "k". Av dessa har omkring 1 200 det som tilltalsnamn.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons