Annons

Dagens namn

Familj • Publicerad 23 januari 2004

Bodil har fornnordiskt ursprung. Det härstammar egentligen från det gamla namnet Bothild, men har utvecklats ur den yngre varianten Botilda. Bothild i sin tur kommer från orden "bot" och "hildr" som betyder "strid". Namnet började användas i Sverige under 1800-talet, hade ett visst uppsving under 1940- och 1950-talen, men har aldrig blivit särskilt vanligt. Det finns i dag cirka 8 900 som heter Bodil. Av dessa har omkring 4 900 det som tilltalsnamn.

Boel är en förkortning och modernisering av det fornnordiska Bothild. Det har därför samma ursprung och betydelse som namnsdagsgrannen Bodil. Namnet är dock känt redan från 1400-talet i det då danska Skåne. Boel blev mer allmänt i hela landet i mitten av 1800-talet. Det har dock aldrig blivit vanligt förekommande. Det finns i dag cirka 2 500 som heter Boel, varav ungefär 1 500 kallas så.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons