Annons

Dagens namn

Familj • Publicerad 5 januari 2004

August härstammar från latinets Augustus, som tolkats "den vördnadsvärde" eller "den upphöjde". Det var det namnet som Julius Caesars adoptivson Octavianus tog sig när han besegrat sina konkurrenter om den första kejsarkronan i Rom. August har använts som dopnamn i Sverige sedan 1600-talet. Det var vanligt i slutet av 1800-talet och har fått ett nytt uppsving hundra år senare. Det finns i dag cirka 6 100 som heter August varav ungefär 1 600 kallas så.

Augusta är den kvinnliga formen av August och härstammar liksom namnsdagsgrannen från latinets Augustus, och har därmed samma betydelse som August. Namnet är känt i Sverige sedan 1600-talet och var ganska populärt kring förra sekelskiftet. Augusta har däremot inte såsom August fått någon ny popularitetsperiod, Det finns i dag cirka 4 500 som heter Augusta, av dessa har omkring 200 det som tilltalsnamn.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons