Annons

De har rått om varandra i 60 år

Familj • Publicerad 11 november 2004
Elna och Gösta Nilsson säger flera gånger att de har inte mycket att skryta över. – Möjligtvis att vi har varit gifta i 60 år, det är inte många som får den möjligheten, säger Elna. Bild: RONNIE SMITH
Elna och Gösta Nilsson säger flera gånger att de har inte mycket att skryta över. – Möjligtvis att vi har varit gifta i 60 år, det är inte många som får den möjligheten, säger Elna. Bild: RONNIE SMITHFoto: 

Namn: Gösta och Elna Nilsson.

Ålder: Gösta 84 år, Elna 85 år.

Annons

Bor: Immeln.

Familj: Tre barn, åtta barnbarn och sex barnbarnsbarn.

Aktuella: Firar 60 år som gifta i dag.

Bullarna, både helt släta och fyllda med strössel ovanpå, står fortfarande kvar på bakplåtarna. Doften slår emot i farstun. Elna har svängt ihop några bullar. Den goda doften tillsammans med värmen från både vedspisen, en Husqvarna, och elspisen, en Elektro Helios från -58 intill, känns inbjudande i köket.

Både Gösta och Elna Nilsson välkomnar hjärtligt.

I dag fredag firar de 60 år som gifta. Kristianstadsbladet träffar paret några dagar i förväg. Egentligen, säger de två, har de inte mycket att skryta över. Möjligtvis det faktum att de varit gifta så länge.

– Det är ju inte många som får den möjligheten, säger Elna.

– Allt har varit så roligt och bra.

Kaffet, som bryggts på hederligt vis med melittafilter i porslin på rostfri kaffepanna - den elektriska står oanvänd bredvid - hälls upp i blåblommiga koppar. Gösta tar fram bilder på vedstackar han lavat, en om året har det blivit. Högresta, fyra meter, med jämna välvda former. Han hugger fortfarande ved, även om han inte behöver den här vintern. I förrådet finns så det räcker för tre vintrar.

Elna berättar om när hon första gången tänkte att hon ville bo i Immeln.

Annons

– Jag bodde i Strönhult och var på väg med båt till tåget i Immeln - jag skulle plocka päror i Östers-löv - och såg dem som tvättade nere vid sjön i solljuset som sken, berättar hon och gör en vid gest med armarna över huvudet.

– Jag tänkte - här skulle jag vilja bo.

Det var innan hon träffade Gösta. Det gjorde hon först senare, 1936 var det.

Han bodde 2,5 kilometer norr om Immeln och var ofta i byn. Ungdomarna samlades utanför bagarens, det vill säga hotellet som även hade bageri och café.

Hon såg honom spela munspel och tänkte:

– Vilken snygg karl – så kan man väl få säga. Det var ju så när man var ung.

Gösta kommenterar inte saken närmare, tillstår att det var inte just den gången han uppmärksammade henne.

Hur det än kom sig blev de två ett par, även om det tog några år innan de kunde gifta sig. Gösta gjorde rekryten och var inkallad med jämna mellanrum. Han jobbade på Färes gjuteri i Sibbhult och Rubergs i Immeln, han sökte och fick jobb på andra håll. Så småningom utbildade han sig i flera omgångar så han kunde bli lärare. Han har bland annat jobbat som lärare i matematik, teknik, fysik och kemi på Göingeskolan i Broby.

– Jag har väl gått fler utbildningar än en folkskollärare, funderar han.

Huset från 1800-talet som de bor i, den gamla telefonstationen i byn, har de haft sedan 1956. De har även en liten stuga uppe i Strönhult, utan telefon och el. Dit åker de ibland och bara njuter av lugnet.

Annons

Gösta har varit engagerad i flera olika föreningar och han var aktiv som socialdemokrat, satt med i kommunala nämnder och styrelser.

Elna har varit hemsamarit och hennes stora intresse är trädgården. Tomten på över 3000 kvadratmeter har fordrat skötsel, något de hjälpts åt med.

– Det finns nog ingen kvadratmeter vi inte vänt på, konstaterar Gösta.

Tillsammans har de rest en del. Tack vare en svärson som flyttat från USA till Immeln har de varit över i landet i väster, de har varit i Tyskland med flera länder.

– Vi har haft så roligt genom åren, vi har fiskat och kört runt, säger Elna med eftertryck.

Hur de ska fira sina 60 år som gifta är inte bestämt. Kanske de två ska åka iväg på någon enkel middag, på söndag blir det något gemensamt med barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Inga-Lill Bengtsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons