GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

En genuin hästkarl

Stallbetjänten Göran Lindstrand, Flyinge, har avlidit 72 år gammal. Han sörjs närmast av sin hustru Birgitta, barnen Alexandra och Patrik samt barnbarn.
Familj • Publicerad 6 april 2011
Foto: 

Enligt ett klassikt talesätt tar det tre generationer att få fram en riktig hästkarl. Det gällde i högsta grad Göran Lindstrand. Hans omvittnat fina hand med hästar hade han både ärvt och förvärvat. Både hans farfar och far var skickliga hästkarlar som arbetade hela sina liv på Flyinge. Göran blev alltså den tredje i generationen Lindstrand på Flyinge, där han skolades som ung av den legendariske beridaren Yngve Viebke och sedan tjänstgjorde i femtio år.

Göran var en mycket uppskattad rid- och körlärare på Flyinge. Många elever fick uppleva hur han under spannkörning, mumlande på sin oefterhärmliga skånska: "Vänta litta - ta de nu bara lugnt", skickligt redde ut kritiska situationer som lätt kunde ha slutat i sken och katastrof. När vi någon gång hade fått in en verkligt ilsken hingst, som alla var rädda för och ingen ville gå in till, dröjde det inte länge förrän Göran kunde hantera den hur enkelt som helst. Under Flyingedagarna tjusade Göran hästfolk från hela landet med sina uppvisningar. Det är svårt att nämna något av alla Flyinges klassiska visningsnummer som inte Göran utförde med bravur. Han var en viktig bärare av det svenska hippologiska kulturarv som är ett av Flyingestiftelsens viktigaste uppgifter att bevara, vidareutveckla och lära ut.

Saknaden på Flyinge var stor när Göran pensionerades men för honom själv blev livet som friherre både spännande och givande. Han höll kurser runt om i landet och delade skickligt med sig av sin unika kunskap. Han var en genuin hästkarl som det blir i det närmaste omöjligt att ersätta. Vi är många som alltid med värme och saknad kommer att minnas honom som en unik förebild för hur man ska hantera och utbilda hästar så att de kan utveckla sin medfödda talang.

Mikael Hallqvist
Ingvar Fredricson, chef Flyinge 1983–98 och Roland Nilsson, chef Flyinge 1998-2004
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.