Annons

En tanke eller flera

Familj • Publicerad 4 juli 2008

Det finns en tanke bakom allt. Frågan är bara vilken! På ett stort och existentiellt plan, förvisso, men kanske framför allt på ett vardagligt sådant. Ta bara en sådan enkel sak som semestertider. Det är ju högaktuellt för många av oss så här års.

Kanske har man inte råd att åka iväg någonstans och bör därför stanna hemma. Men hur många tankar hinner tänkas innan detta beslut väl tas? Hur många hoppfulla idéer hinner falla platt till marken innan verkligheten gör sig påmind; nej, några pengar till en semesterresa finns inte. Kanske om vi sparar in på barnens ridning till hösten, byter hockey mot schack eller möjligen säljer bilen. Men hur ska det då bli till hösten. Nej, tillbaka till ritbordet! Det får bli en tur till Skånes djurpark, eller Tosselilla eller… Ja, vad det nu kan tänkas vara som är bäst för familjen/barnen/gamla mormor eller för vems skull man nu avser att semestra.

Annons

Eller så harman råd och kanske därför enkelt kan fatta sitt beslut - några snabba tankar och det är klart! Men nej då, även här kommer det en smärre störtflod av tankar som ska tänkas igenom ur alla vinklar; när ska vi åka och hur länge ska vi vara borta? Hur ska vi ta oss dit och var ligger förresten "dit"! Är bil bättre än flyg för klimatet och vad är bäst för en åksjuk åttaåring?

När sen alla dessa tankar är behäftade med ett beslut, och betalningen är gjord, då skulle man kanske kunna tänka sig att allt är klart och färdigtänkt. Men se, då kommer tvekan smygande; var det rätt beslut trots allt. Det finns ju minst 23 andra alternativ som verkar bra, om inte bättre. När man tänker efter!

Så nog finnsdet en tanke - oftast flera - bakom allting. Frågan är bara vilken eller vilka detta är. Och kanske framför allt, hur man ska kunna hantera den störtflod av tankar som berör sådant som verkar viktigt för stunden. Men som man trots allt vet inte är det, sett i ett lite större perspektiv!

Tänk efter själva - hur många spolierade semesterplaner har påverkat jordens dragningskraft, eller ens den egna! Förvisso kan man lugnt konstatera att en misslyckad semester kan vara katastrof för familjelivet, med både konflikter och skilsmässor som följd. Det är fullt klart. Men i de allra flesta fallen blir det ingenting mer än tankar på nästa semester som kommer ut av den just gångna!

Så startar karusellen igen.

Marie-Louise Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons