Annons

Fadime-pris till journalist och teaterprojekt

Familj • Publicerad 21 januari 2004

På onsdagen högtidlighölls minnet av den mördade Fadime Sahindal. I samband med en minnesstund delade Stiftelsen Fadimes minnesfond ut två stipendier på sammanlagt 30000 kronor.

Stiftelsen Fadimes minnesfond fördelar i år pengarna på två stipendiater: journalisten Britta Svensson och teaterprojektet Elektras systrar.

Annons

Stipendiet får Svensson och Elektras systrar för att de gjort hedervärda insatser för flickor och unga kvinnor i Fadimes situation.

Minnesfonden framhåller i sin motivering att Elektras systrar använt humor och medlemmarnas insikt när de efter varje föreställning har fört samtal med elever och skolpersonal. "Viktiga frågor om hedersrelaterat våld och situationer för tjejer som växt upp i patriarkala miljöer har diskuterats på djupet, men aldrig skildrats förenklat i svart eller vitt".

Journalisten Britta Svensson får stipendiet för att hon som föregångare "har öppnat ögonen på många människor för det hedersrelaterade våldet i Sverige".

Även under riksdagens partiledardebatten uppmärksammades hedersvåldet.

Centerpartiets ledare Maud Olofsson krävde större satsningar för att skydda utsatta kvinnor, inte minst med invandrarbakgrund, som hotas och skadas av sina familjer. Exempelvis bör de lättare få skyddad identitet och de organisationer som stödjer dem bör få mer resurser.

26-åriga Fadime Sahindal sköts till döds av sin far för två år sedan, när hon var på besök i sin systers lägenhet i Uppsala. Fadern, som dagen därpå erkände dådet, ansåg att dottern vanhedrat familjen eftersom hon haft en svensk pojkvän. (TT)

Christina Bodin

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons