Annons

Födelsedag

Familj • Publicerad 30 januari 2004
Bosse Larsson och Lasse Berghagen – två veteraner från Allsång på Skansen. Bilder: Pressens Bild
Bosse Larsson och Lasse Berghagen – två veteraner från Allsång på Skansen. Bilder: Pressens BildFoto: 

Namn: Bosse Larsson, underhållare, programledarlegend.

Fyller: 70 år den 2 februari 2004.

Annons

Familj: Hustrun Lisbeth, döttrarna Susanna, 35, Anna, 33, Lisa, 23, fem barnbarn, katten Maja.

Bor: På fädernegården Välsta Vret i Västerhaninge utanför Stockholm.

Aktuellt: Ladda för Absolut Gotland.

Den instundande högtidsdagen ska passande nog firas i Rom – den eviga staden.

– Resan är en present från mina döttrar och det ska bli mycket trevligt. Men det där med att fylla 70 – äsch, det är ju bara en siffra, skrattar den blivande jubilaren och likaledes evigt beständige Bosse Larsson.

Ett decennium har gått sedan han senast stod framför en tv-kamera. Men mannen bakom ett av svensk televisions genom tiderna populäraste underhållningsprogram som han ledde i 19 år, Nygammalt, är inte bortglömd av den publik som gett honom tillmälet pensionärernas bästa vän. Eller av deras barnbarn.

För rikets studenter exempelvis är Bosse Larsson kult. Vid Lunds universitet har han sålunda sedan många år en egen fanclub. De nya högskolorna tävlar om att få ha honom som lekledare på sina insparkar och andra jippon. Och ett Absolut Gotland, den årliga tredagars megafesten som lockar studenter från hela Sverige till gutarnas ö i maj, vore otänkbar utan Bosse Larsson som toastmaster, konferencier och inte minst allsångsledare.

– "Är ni inte less på gubbjäveln snart?" undrade jag när de ringde senast. "Nej, nej, nej – du måste vara med," sa man, skrattar den tillfrågade förnöjt.

Bosse Larsson räknar också med att vara på plats i Kneippbyn när det drar ihop sig till årets sammandrag den 8 maj. Fast det har inte varit någon självklarhet. I oktober i fjol tvingades han nämligen genomgå en omfattande knäoperation.

– Det gick bra. Det finns ju reservdelar till det mesta nuförtiden. Fast lite betänksam blev jag ju när jag på sjukhuset passerade en dörr där det stod Huvudförråd, kommenterar den gamle skämtaren och ber i nästa sekund om ursäkt för "den uråldriga vitsen".

Annons

Absolut Gotland blir dock det första större uppdraget efter operationen för programledaren som fortfarande är konvalescent.

– Jag har tvingats ta det lugnt i vinter och tyvärr fått tacka nej till en del engagemang. Man vill ju inte gärna stappla in på scenen på kryckor.

Bosse Larsson hymlar inte med att han längtar efter att åter få stå som programledare på en scen. Fast inte i tv. Dagens underhållningsprogram i rutan ger han nämligen inte mycket för.

– Det görs knappt några shower längre och programtyper som Nygammalt finns ju inte alls. Det enda som finns kvar är mitt gamla Skansen-program som Lasse Berghagen med den äran tog över och som han har breddat upp på ett föredömligt sätt, tycker Bosse Larsson.

Han är dock en smula orolig för den aviserade fortsättningen utan nämnde Berghagen. Och menar att popvarning borde utfärdas om inte Allsång på Skansen ska förlora sina breda, folkkära karaktär.

– Jag var uppe i somras på ett litet gästspel och blev smått förskräckt när jag fick se 2 000 skrikande ungar stå längst fram. Där får nog SVT se upp lite grann om man vill ha kvar den äldre publiken, påpekar Bosse.

Överhuvudtaget tycker han att hans förre arbetsgivare i 30 år bör beakta att det i dag faktiskt finns drygt två miljoner presumtiva tv-tittare som är 55+.

– Man tycks strunta i oss äldre och det är lite synd, tycker jag, säger han som lovade sig själv för längesedan att han aldrig skulle bli en sådan där som går omkring och gnäller att allting var mycket bättre förr.

– För det var det ju inte. Men det finns i dag en massa fantastiskt duktiga unga människor som inte får en chans att visa upp sig eftersom det inte längre görs tv-program som Nygammalt och Hylands Hörna, som tände stjärnor. De debuterade hos oss och blev sedan stora. Enda undantaget är Bert Karlssons Fame Factory, och det är i alla fall en bra grej även om det sänds i en betalkanal som inte alla kan se, tycker Bosse Larsson, som själv gick direkt från SVT 1993 till nämnda kanal, TV 3.

Här skrev han på för fem år men man utnyttjade bara hans tjänster i ett år.

Annons

– Fast lönen trillade in ändå de andra fyra åren. Det var den bästa arbetsgivare jag någonsin haft, skrattar en tämligen förnöjd blivande 70-åring som inte har en tanke på att så länge benen bär och rösten håller lägga av med att leda människor i den bästa av gemenskaper – allsång.

– Ringer man så kommer jag. (TT Spektra)

Monica Frime

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons