Annons

Födelsedag

Familj • Publicerad 8 januari 2004
Skådespelaren Sven Wollter fyller 70 år den 11 januari. Bild: Pressens Bild
Skådespelaren Sven Wollter fyller 70 år den 11 januari. Bild: Pressens BildFoto: 

Namn: Sven Wollter, skådespelare

Ålder: 70 år den 11 januari.

Annons

Familj: Fru Lisa Wede, fyra barn, två styvbarn och barnbarn.

Bor: Stockholm och Luleå.

Aktuell: Spelar Punttila i "Herr Punttila och hans dräng Matti" med premiär på Norrbottensteatern i Luleå den 21 februari. Syns även i "Kvinnorna vid Svansjön" på Stockholms stadsteater.

Nya hustrun Lisa Wede och radikala Norrbottensteatern har gjort Sven Wollter till åtminstone tillfällig luleåbo. Stora förändringar för en nybliven 70-åring?

– Nej, det blir allt lättare att flytta med åren. Jag är bara bunden till människor, inte platser numera.

Att tillbringa julen med sin nya och gamla familj tillsammans. För hundra år sedan var det otänkbart.

I dag kanske ett tankeexperiment som hämtat ur "Tomten är far till alla barnen". Men för vissa fungerar det alldeles utmärkt, låter Sven Wollter förstå. Han är på väg till Luleå från Jämtland när jag når honom på telefonen.

I Jämtland finns huset där Sven Wollter har tillbringat många semestrar med sina barn och förra hustrun Viveka Seldahl. Numera bor sonen Kalle Seldahl i huset och till julen bjöds hans tre syskon in, pappa Sven men också dennes nya hustru Lisa Wede och hennes två barn. Historien är alltså inte tabu, tvärtom. Efter 30 år med Viveka finns sorgen efter henne där påtagligt ännu. Hur går den att leva med samtidigt som han är förälskad och nygift?

– Lisa och jag har talat mycket om det. Det hjälper att Lisa beundrade Viveka. Sedan är kärleken obegränsad och sorg och kärlek är samma sorts känslor, att vara öppen för dem är att våga älska.

Sven Wollter har inte planerat något firande inför 70-årsdagen. Han tror att det får vänta till det är premiär på ""Herr Punttila" då hans barn kommer till Luleå. Till dess väntar arbete och vardag i nya hemmet i Luleå. (TT Spektra)

Johan Malmberg

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons