Annons

Fokus på det enskilda missbruket

Redan under gymnasietiden i Kristianstad var Jonas Hartelius intresserad av drogfrågor. Han deltog i upplysningskampanjer om narkotika, rökavvänjning och hälsofrågor och skrev en uppsats om den svenska narkotikadebatten.
Familj • Publicerad 24 april 2009
Forskar. Ett minskat missbruk skulle ge stora besparingar, menar Jonas Hartelius.
Forskar. Ett minskat missbruk skulle ge stora besparingar, menar Jonas Hartelius.Foto: 

– Det fanns narkotikaproblem i Kristianstad redan då och polisen var mycket aktiv, berättar Jonas Hartelius.

Han gick naturvetarlinjen vid Österängskolan och tog studenten 1971. Sedan dess har han skrivit ett stort antal böcker om narkotika och den senaste, "Ett nytt fokus på narkotikamissbruket", är en sammanfattning av hans tankar om att kampen mot narkotikamissbruket och narkotikabrottsligheten måste föras lokalt. Narkotikakontrollen måste få ett nytt fokus på det enskilda missbruket, anser han, för att kunna hejda dagens epidemier.

Annons

– Annars blir det som i Mexico, där den organiserade narkotikabrottsligheten blivit en politisk och paramilitär maktfaktor.

– I Sverige har vi unika erfarenheter av narkotikabekämpning "underifrån", det som amerikanarna kallar "bottom up", alltså att ingripa mot småhandel och olovligt bruk, för att hejda spridningen av narkotika och bekämpa efterfrågan. Men den svenska polisen sneglar hellre på amerikanska metoder med tunga insatser än arbetar vidare med sina egna erfarenheter.

Den internationellanarkotikakontrollen är på väg mot sitt hundraårsjubileum. Jonas Hartelius anser att den troligtvis har utvecklats så långt det går och att det är just kompletterande insatser, specifikt riktade mot missbrukarnas efterfrågan, som är nästa steg.

– Det gäller även att tala klartext om riskerna med narkotika, säger han. För det tar som regel bara två år från debut till missbruk och den kritiska åldern är mellan 15 och 25 år.

Statistiken visar att det totalt i landet finns 25 000-30 000 tunga missbrukare och till det kommer 100 000 personer som veckoslutshaschar och flummar på fester. 50 procent av alla tunga brottslingar har narkotikamissbruk. Sammantaget kostar narkotikamissbruket svenska staten mångmiljardbelopp

– Ett minskat missbruk skulle ge stora besparingar även i form av minskad brottslighet, mindre belastning på sjukvården samt bättre säkerhet i vägtrafik och arbetsliv.

Behovet av kunskapom riskerna med att testa narkotika är enormt, men det gäller att hitta rätt tonfall när man riktar sig till ungdomar.

– De unga köparna borde tänka mer på etik och moral. Genom att köpa narkotika är de faktiskt med och finansierar krig, terrorism, ultramilitära styrkor och korrupta organisationer. Det får med andra ord förödande konsekvenser ut över världen.

Jonas Hartelius läseroch samlar in så mycket material han bara kan och bedriver på sätt och vis en narkotikainformationsbyrå. Han har för Svenska Carnegie Institutet och Svenska Narkotikapolisföreningens räkning gjort en sammanställning av de vanligaste preparaten på den svenska illegala drogmarknaden.

– Nu senast handlade det om en ny upplaga av en promemoria för Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum i Stockholm, där nya droger som bromodragonfly och tramadol redovisas.

Annons

Efter mer än 35 års arbete med narkotikafrågor är drömmen fortfarande ett narkotikafritt samhälle.

Karin Hallengren

Namn: Jonas Hartelius

Ålder: 56

Född: I Stockholm, uppväxt i Kristianstad

Bor: I Stockholm

Familj: Singel, mamma Ingeborg i Kristianstad och tre systrar

Yrke: Narkotikaforskare, oberoende skribent och konsult

Aktuell: Med skriften Narkotika; dopningsmedel och hälsofarliga varor, samt boken "Ett nytt fokus på narkotikamissbruket"

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons