Annons

Han byggde upp Sommarlust

Vår far, Folke Isaksson, växte upp i ett småbrukarhem i Östra Sönnarslöv tillsammans med fem syskon.
Familj • Publicerad 15 juli 2011
Folke Isaksson. Foto: Per Rosenqvist
Folke Isaksson. Foto: Per RosenqvistFoto: Per Rosenqvist

Sin första anställning fick han vid SJ i Kristianstad där han jobbade som konduktör och dessutom var ordförande i Järnvägstjänstemannaförbundet avd 35 där han på ett mycket uppskattat sätt drev medlemmarnas frågor. På 1950 talet hade SJ 1 000 anställda i Kristianstad.

Den 5 december 1958 köptes Sommarlust på exekutiv auktion på Kristianstads Rådhus av Arbetarrörelsen. Köparen företräddes av Folke Isaksson, advokat Nils Nyström och hade föregåtts av ett intensivt arbete med att få ihop köpeskillingen.

Annons

Eftersom priset på auktionen översteg vad Arbetarrörelsen disponerade, gick Hans Cavalli Björkman, Skandinaviska Enskilda Banken in och garanterade köpeskillingen som blev 298 100 kr.

Därefter började ett omfattande arbete med att rusta upp anläggningen som var i ett mycket dåligt skick. Detta var möjligt eftersom det fanns ett stort antal ideellt arbetande personer och där också pensionärsföreningen utgjorde ett väsentligt inslag.

Öppningen av Parken skedde den 7 mars 1959 med Gert Åke Walldéns storband och Lasse Lönndahl som solist. Under 1960 talet utgjorde dansen på lördagskvällarna med två orkestrar ett viktigt inslag i parkens program. Teater, revy och varieté var andra viktiga delar med exempel som Klangerevyn, International (varieté) Zigenarbaronen och Nöjekattens Revy. Även jazz var en del av programmet med framträdande av exempelvis Quincy Jones amerikanska storband.

Under åren passerade många svenska och internationella artister som Ann-Louise Hansson, Lill-Babs, Siw Malmkvist, Lill Lindfors, Paul Anka, Michael Landon, Miriam Makeba, Bosse Parnevik, Owe Thörnqvist med flera.

Till detta ska läggas alla dansorkestrar. Bland arrangemangen kan nämnas Tulpanfestivalen, Jazzfestivalen och Måndagskul.

Teatern byggdes upp och kunde ta emot 1 180 sittande med taköverbyggnad. Här hade man under 1960-talet Måndagskul med Sigward Wallenberg som drog stor publik. 1965 påbörjade man ombyggnaden av dansbanan Kantarellen till en ny danssalong ”La Veni”.

Parken var nu i ett utomordentligt skick och blev 1980 utsedd till ”Årets Folkpark” och Folke fick 1984 Kristianstads kommuns kulturpris för sina insatser. 1988 lämnade Folke parken och var då 68 år.

Folke gjorde en fantastisk insats med att bygga upp Sommarlust från en totalt förfallen anläggning till en av Sveriges finaste och mest kompletta folkparker när han lämnade den. Folke var alltid öppen för nyheter och hade förmågan att hela tiden förändra och förbättra verksamheten. Men allt detta hade naturligtvis inte varit möjligt utan en rad skickliga medarbetare och en stor insats från alla dem som arbetade ideellt i parken.

Folke jobbade långa tider väldigt hårt med arbetsdagar upp till 17 timmar. Detta innebar att han försummade familjen vilket han ofta beklagade. För Folke var familj och släkt viktiga och efter pensioneringen ägnade han sin tid åt barn, barnbarn och goda vänner. Folke uppskattade även att resa och se nya platser, samtidigt som trädgårdsskötsel hemmavid blev ett stort intresse.

Mikael Hallqvist
Jan Isaksson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons