Annons

Han hoppas komma in i Israel

Familj • Publicerad 23 januari 2004
Claes Pile har alltid engagerat sig i samhällsfrågor. Bild: Privat
Claes Pile har alltid engagerat sig i samhällsfrågor. Bild: PrivatFoto: 

Namn: Claes Pile

Ålder:38 år

Annons

Född:Öland

Uppvuxen:Torsebro

Bor:Tyresö, Stockholm

Familj: singel

Yrke:biolog, departementssekreterare på miljödepartementet

Fritid:natur, mat, frimärken, politik

Aktuell:reser till Israel/Palestina i dag den 24 januari för projektet "Följeslagare"

Gustaf Fridolin åkte ut, Claes Pile hoppas att han inte ska behöva göra det. I dag reser han till Israel/Palestina på tre månader för projektet "Följeslagare", som drivs av den ekumeniska organisationen Sveriges kristna råd. Som i sin tur tillhör Kyrkornas världsråd, som hörsammat ett uppmaning från samtliga kyrkor i Jerusalem om internationell närvaro.

– Jag var nere 2002 för ISM, det nätverk som Gustav Fridolin samarbetade med, säger Claes Pile till Kristianstadsbladet.

– ISM arbetar också enbart med ickevåld, men på ett mer offensivt sätt. Kyrkornas världsråd utgår från FN:s deklarationer och de mänskliga rättigheterna och har stöds från Sida.

Annons

Han har alltid varit engagerad i samhällsfrågor, Claes Pile. Mest miljöfrågor, men han har också varit fackligt aktiv inom syndikalisterna. Däremot har han ingen kyrklig bakgrund.

I likhet med de flesta svenskar har Claes Pile inte kunnat undgå att engagera sig i konflikten i Mellanöstern. Det finns dock en speciell anledning för honom att åka dit.

– Jag har en kamrat som var där 1998 och 1999. Jag åkte ner och blev engagerad när jag såg hur människor behandlades.

– Jag kan inte låta bli att dra paralleller till Sydafrika när man ser hur Israels regering behandlar palestinierna, även de palestinier som är israeliska medborgare. Det är ren segregation.

– Och nu undrar jag hur EU kan fortsätta sitt frihandelsavtal med Israel, när det står i avtalet att de mänskliga rättigheterna skall respekteras. Jag tycker det är skamligt av EU.

Claes Pile är rädd. Men inte för att konfronteras med situationen i området, utanför att han inte ska släppas in i Israel. Han berättar om olika personer han känner som nekats inresetillstånd vid gränsen. Någon motivering ges aldrig.

Han väl påläst.

– Vi har gått en utbildning på Lidingö. Den var ofantligt bra. Under åtta heldagar förklarades religiösa, politiska och militära perspektiv och konflikter i området av människor som var verkligt insatta. Jag bedömer Sveriges kristna råd som en mycket professionell organisation.

Själv är han professionell tjänsteman på miljödepartementet. Men karriären började på naturvetenskapliga programmet på Österäng, som han gick ut 1984. Sedan blev det studier i biologi, juridik och miljö i Uppsala. Första "riktiga" jobbet blev som miljöinspektör i Enköpings kommun 1995.

Claes Pile har också jobbat för Vägverket, ett år i Borlänge och två i Stockholm.

Annons

– Det var meningen att det bara skulle bli sex månader i Stockholm, men jag har blivit kvar där i åtta år, ursäktar han sig.

Han har också hunnit med att arbeta vid Naturvårdsverket och Svenska naturskyddsföreningens rikskansli, där han sysslade med trafikfrågor. En av de frågor han sysslat med där är tunnelbygget genom Hallandsåsen.

Till miljödepartementet kom han i december 2002.

Engagemanget i samhällsfrågor började redan under åren i Kristianstad. Claes Pile var med i Föreningen Hemgården och han var också fritidsledare på Öster-äng.

– Jag växte upp på hotell Brissman.

– Brissman ägdes och drevs av min morfar och mina forbröder och mina föräldrar jobbade där, ibland nattetid. Då fick jag sova över där. Det var roligt. Då hade vi matkrig i köket om mornarna!

Lumpen gjorde han i Hässleholm. Till en del. Sedan bröt han och blev värnpliktsvägrare, totalvägrare.

Matkrig, där går gränsen för Claes Pile. Var gränsen går för Israel, det försöker han utforska.

– Man vet att det blir mycket lugnare med en internationell närvaro i området. Projektet "Följeslagare" bygger på just det. Människorna där känner sig inte bara illa behandlade, utan även bortglömda av världen.

– Vi vill visa att vi bryr oss. Vi ska samarbeta med den israeliska fredsrörelsen, eller det som finns kvar av den, men deltar oftast inte i några aktioner.

Annons

Fem personer ingår i den grupp som reser från Sverige till Israel/Palestina den 24 januari i detta syfte. Där ansluter andra grupper från Kyrkornas världsråd.

En koordinator på plats avgör vilka som ska placeras ihop och var. Claes Pile vet inte var han hamnar – om han nu släpps in.

Ulf Norenius

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons