GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Helt rätt resonerat

Här är bara så underbart! utbrast 13-åringen då vi gjorde stan och hon drog runt i butiker med namn som "Shock", "Poizon" och "Rock on". Tog det lång tid?
Familj • Publicerad 3 juli 2009
Självporträtt av Linnea Thors.
Självporträtt av Linnea Thors.
Foto: 

Tja, Rom brändes ju inte på en dag, men personalen var tålmodig, nickade överseende mot en felplacerad morsa, och ägnade sig sedan åt den yngre och mer vågade generationen. "I will wear black until I find something dark" stod det på en T-shirt som Linnéa föll pladask för, emedan var sak har sin tid och plats; småbarnsår - tonårsrevolt, bygga upp - riva ned, bråka - förlåta.

Inne i city,smekta av koldioxidångor, höll japanska körsbärsträd sina skära parasoll ett par meter ovanför asfalten och för oss lantisar i storstan bevisade de att lycka - trots allt - är möjlig. Det var ju ett faktum att Linnéa i de piercades butiker rotade fram det ena fyndet efter det andra, dock var inte hennes antimateria den egentliga orsaken till att vi hade åkt till Stockholm, utan det var ett barndop - och jodå, bäbisen var så duktig.

Hon heter Axelina och hon skrek bara lite när prästen döpte henne. Han var ung och formulerade sig både rappt och roligt. Svårt att tro att han är präst, viskade en nollåtta bakom oss. Vilken typisk kommentar, tänkte jag syrligt och varningslampor satte igång att blinka. Det dröjde en stund innan jag fattade att deras roterande röda sken belyste min egen dumhet.

Postludiet var improvisationer över "En dag säger Herren, fattig bonddräng, kom hit. Jag har sett din möda och ditt eviga slit." Vi, släktingarna från Göinges steniga åkerlappar, träffades mitt i våra småbrukarhjärtan, för vi har hört berättelserna om mödan och tron och tvivlet hos drängarna och pigorna på Axelinas mormors sida. De andra släktingarna verkade vara av ytligare karaktär. Varningslampor!

Bara för attfolk har en snitsig dialekt behöver det inte betyda att de inte brottas med existentiella frågor, eller att de inte har någon känsla för jorden, den som föder oss alla, tvangs jag erkänna för mig själv när jag i kyrkan kastade en blick på min dotter… Bara för att hon klär sig som en julgran i sjönöd behöver det ju inte betyda att hon är otillräknelig.

Men Herregud - vad ska andra tro? Fördomar är sjutillhållarlås. Efter dopet, i ett rosa blomsterskimmer vippade tonåringen runt, sorglöst sorgklädd.

Eva Thors
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.