Annons

Hon vill förmedla hälsa

Familj • Publicerad 27 januari 2004
Margareth Nilsson har tagit över hälsokostbutiken i Åhus. Hälsa och alternativ medicin, särskilt kinesisk, har länge varit hennes stora intresse. BILD:Tommy Svensson
Margareth Nilsson har tagit över hälsokostbutiken i Åhus. Hälsa och alternativ medicin, särskilt kinesisk, har länge varit hennes stora intresse. BILD:Tommy SvenssonFoto: 

Namn:Margareth Nilsson

Ålder:"Oväsentligt"

Annons

Född:Malmö

Uppvuxen:Helsingborg

Bor:Kristianstad

Familj:Man, dotter 14 år samt två utflugna barn

Yrke:Hälsorådgivare, tidigare kontorist

Fritiden:Hälsa, Qigong, böcker, promenader

Aktuell:Övertog hälsokostbutiken i Åhus den 16 januari och blir Qigonginstruktör till sommaren

Det är bråda dagar för Margareth Nilsson. Hon håller just på att förverkliga sitt livs dröm. I dagarna tar hon över hälsokostbutiken i Åhus efter Barbara Andersson.

– Hela mitt liv har jag varit intresserad av hälsa och alternativ medicin. Min dröm har varit att få en egen hälsokostaffär, där jag kan hjälpa människor. Det är min drivkraft.

Av samma skäl utbildar hon sig till Qigonginstruktör, Kristianstads första inom Biyunmetoden.

Annons

– Jag har många bollar i luften, därför behöver jag Qigong, säger Margareth Nilsson, som personligen praktiserar Biyun mellan en och en halv och två timmar per dag. Som nybörjare tränar man en halvtimme om dagen.

Hon kom till Kristianstad från Knislinge 1984 efter att har flyttat runt mellan olika orter i Skåne. Under 23 år arbetade hon som kontorist hos KLAB, med bokföring och löner.

– Mamma var kontorist, jag blev det också. Men jag kände att jag ville förändring. Jag ville verkligen bli något av allt det jag önskat.

Margareth Nilsson utbildade sig till hälsorådgivare genom hälsokostrådet i Stockholm. Året var 2002. Sedan fick hon genom arbetsförmedlingen praktisera i hälsokostboden i Åhus. På den vägen är det, som det brukar heta.

– Det här känns som min livsuppgift. Att ge råd och få hjälpa andra. Det handlar inte bara om att sälja en burk piller, utan om att förmedla hälsa.

Margareth Nilsson har klart för sig varför många människor mår dåligt i dag:

– Det är stressen i samhället. Allt ska gå så snabbt. Man äter snabbmat och blir man sjuk ska man tillfriskna snabbt. Kroppen ges inte tid att läka själv, som den har potential för.

– På arbetsplatserna ska färre göra mer. Mycket värk kommer av stress. Jag tycker man borde ha fler pauser på arbetsplatserna. Vad ska man med en sjuk personal till? frågar Margareth Nilsson retoriskt.

Till oss stressade medmänniskor ger hon följande råd: motionera regelbundet, ät bra och tänk positivt.

Nu blir det korsförhör. Hur lever Margareth Nilsson själv egentligen?

Annons

– När det gäller motion har jag sprungit väldigt mycket. Jag har även tävlat, i Lundaloppet till exempel. Det är en mil. I dag promenerar jag oftast i rask takt. Det brukar bli en timme om dagen.

– När det gäller maten äter jag mest vegetariskt. Min bror var vegetarian och det var han som först förmedlade sådana tanker till mig.

– När det gäller att tänka positivt är det avgörande för hälsan att man trivs. Min chans kom, jag tog den och känner mig bara glad!

Margareth Nilsson har länge varit intresserad av kinesisk medicin. Sommaren 2002 var hon i Kina och besökte Guilinsjukhuset.

– Kroppen läker sig själv – om den får tillfälle till det. Det är grunden inom den kinesiska medicinen. Jag har prövat på både akupunktur, zonterapi och olika sorters massage.

Men till slut blev det alltså Qigong hon stannade för. Även här kom en praktikplats att få avgörande betydelse. När hon arbetade på "Böcker och ting" kom en man vid namn Per Ericsson in och satte upp ett anslag om Qigong.

– Jag gick hos honom under ett par år. Jag upplevde hur skönt och bra det var för min kropp. Det var i högsta grad avslappnande.

Men Margareth Nilsson ville vidare. Hon ville utbilda sig till instruktör. Hon kom i kontakt med Biyunmetoden, som grundats av kinesiskan Fan Xiulan. Hon fann en likasinnad i Li Potochy i Karlshamn och tillsammans påbörjade de en instruktörsutbildning.

Margareth Nilsson har gått fem kurser, av vilka tre varit med Grand Master Fan Xiulan som ledare. Hon har gjort två auskultationer och ska göra ytterligare tre innan hon till sommaren blir färdig instruktör efter tre års utbildning.

– Till höstan ska jag gå ut och erbjuda kurser i Kristianstad, säger hon.

Annons

Qigong betyder ordagrant energiflöde. Syftet med Biyunmetoden är att bevara hälsan och stärka immunförsvaret. Vi ska här inte fördjupa oss i detta, utan i stället peka på en skillnad mellan västerländskt och österländskt synsätt:

– I det gamla Kina fick läkarna betalt så länge patienten var frisk, berättar Margareth Nilsson.

– Man borde satsa mer på förebyggande av sjukdomar och ta ansvar för sin egen hälsa. Här skulle staten kunna spara mycket pengar.

Det finns flera sätt att förebygga. Margareth Nilsson har funnit sitt:

– Ja, när jag blir trött går jag inte och lägger mig, jag gör Qigong i stället.

– Qigong har blivit mitt verktyg, och jag tror att många andra skulle kunna bli hjälpta av det också.

Ulf Norenius

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons