Annons

"Jag föll för hennes ögon"

Prinsessan Madeleine förlovar sig med sin pojkvän Jonas Bergström. Frieriet skedde när paret i juni reste till den italienska ön Capri för att besöka villan San Michele.
Familj • Publicerad 11 augusti 2009
Prinsessan Madeleine har förlovat sig med sin pojkvän Jonas Bergström.Till höger bild från när paret på tisdagseftermiddagen mötte pressen efter förlovningen. Bild: Scanpix Grafik: Svenska grafikbyrån
Prinsessan Madeleine har förlovat sig med sin pojkvän Jonas Bergström.Till höger bild från när paret på tisdagseftermiddagen mötte pressen efter förlovningen. Bild: Scanpix Grafik: Svenska grafikbyrånFoto: 
Resan från första träffen till förlovningen. Grafik: Svenska grafikbyrån
Resan från första träffen till förlovningen. Grafik: Svenska grafikbyrånFoto: 

Det berättade det nyförlovade paret vid en pressträff på Solliden.

- Jag gick ner på knä och friade, sade Bergström till det samlade pressuppbådet.

Annons

- Och jag svarade "så klart jag vill", fyllde prinsessan Madeleine i.

Paret fick frågan vad de föll för hos varandra.

- Jag föll för hennes vackra blå ögon och hennes härliga skratt, sade Jonas Bergström.

Ögonen var viktiga även för prinsessan Madeleine när de två träffades första gången.

- Sedan är han världens snällaste person, en underbar vän, sade hon.

Prinsessan Madeleine bar en knälång aprikosfärgad klänning i chiffong. Jonas Bergström hade på sig en mörkblå kostym med ljusblå skjorta och blå slips och håret var kammat i en prydlig sidbena.

Redan i går kväll tjuvstartade förlovningsfirandet med en kräftskiva. Men i kväll äger den riktiga förlovningsmiddagen med parets respektive familjer rum.

Paret planerar att gifta sig "längre fram på året". Jonas Bergström preciserade det till "slutet av nästa år eller början av 2011".

Enligt hovets presschef Nina Eldh har förlovningen planerats en tid och såväl kungen som regeringen har gett sitt samtycke.

- De har ju känt varandra länge nu och när Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling nu har förlovat sig är det trevligt att de får göra detsamma. Kärleken smittar av sig, säger Nina Eldh till TT.

Annons

Eldh säger att bröllopet inte kommer att hållas före kronprinsessan Victorias eller valet nästa år.

Sten Hedman, reporter som har bevakat hovet i många år, anser att förlovningen kommer vid en konstig tidpunkt. Först med nyheten var Svensk Damtidning som skrev om förlovningen i går på nätet. Han tycker också att det är förvånande att parets förlovning blir väldigt långvarig.

- Men jag antar att de menar att det blir för mycket med två prinsessbröllop och att det kanske tar uppmärksamhet från valet. Då antar jag att det inte blir något bröllop förrän framåt senhösten, säger han.

TT: Vad säger du om den blivande maken?

- Han är det perfekta valet, blivande advokat, klanderfri svensk övre medelklass. Ingen kan klaga på det. Han och kungen ska dessutom fungera väldigt bra tillsammans, säger Hedman.

Regeringen gav sitt samtycke till giftermålet vid ett extrainsatt regeringssammanträde i dag.

- Jag tycker att det är glädjande, sade statsminister Fredrik Reinfeldt efteråt.

Jonas Bergström, 30, träffade den tre år yngre prinsessan Madeleine genom gemensamma bekanta hösten 2002. Bergström växte upp i Djursholm utanför Stockholm och gick ut med toppbetyg från Danderyds gymnasium 1999. Han tog jur kand-examen vid Stockholms universitet 2006 och arbetar nu som jurist vid den prestigefyllda advokatbyrån Vinge i Stockholm.

Jonas Bergström kommer att tilldelas titeln hertig.

(TT)
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons