Annons

Kassör för pistol-SM

2 300 starter av 900 skyttar på fyra dagar. Så ser SM-skyttet i pistol och revolver ut när detta mästerskap anordnas utanför Kristianstad 10-13 juli.
Familj • Publicerad 1 juli 2008
Eva Berntson ansvarar för den ekonomiska biten under SM i pistolskytte. Bild: Willy Alm
Eva Berntson ansvarar för den ekonomiska biten under SM i pistolskytte. Bild: Willy AlmFoto: 

Den som berättar detta och mycket annat är Eva Berndtson, aktiv skytt i Kristianstads PK och utsedd som kassör i SM:s tävlingsledning som har ansvaret för att allt ska gå väl i lås.

- Vi är många som jobbar med detta. Olika klubbar har olika uppdrag både före och under tävlingen. Det är Kristianstads och Malmöhusläns pistolkretsar som fått i uppdrag av Svenska Pistolskytteförbundet att anordna detta SM. Vi har valt att ha tävlingscentrum vid Christianstads Skyttesällskaps banor i Norra Åsum, Wendesvallen som vi alltså lånar. I terrängen intill blir det också fältskjutning medan precisionsskjutningen blir på Kristianstads PK:s utbyggda banor i Snårarp.

Annons

- Helt idealiskt eftersom de tävlande med familjer har fina möjligheter till camping i närheten. Det kommer att bli omfattande och hektiska tävlingsdagar med många olika klasser, både i fält och på bana. Men flera av funktionärerna har vana sedan tidigare. 1988 anordnades SM på P2 i Hässleholm och 2000 på Ravlunda. Tydligen har det varit fina arrangemang eftersom man nu fått uppdraget igen.

I pistol tävlar man i olika vapengrupper, A, B och C. C-klassen är öppen och med C-vapen tävlar också damer, juniorer och veteraner, både yngre och äldre. De som skjuter med revolver har egen klass. Dessutom blir det lagtävlingar, 3-manna, och för klasserna dam, junior och veteran med 2-manna.

Tävlingsledare blir Sven-Olof Sandberg, tidigare i såväl Vinslöv och Kristianstad. Som tävlingssekreterare fungerar Per-Anders Lasson, Ystad.

Lars Larsson, Kävlinge, är ansvarig för fältskyttet eftersom han har rutin på det området. Vinslövs PSK fick uppdraget att montera fältmålen och sedan förvara dem fram till tävlingen.

Ansvarig vid precisionsskjutningen på Snårarp är Britta Andersson, tidigare Lönsboda, nu Hässleholm. Hon gör iordning de så kallade speglarna eftersom man bara får skjuta fem skott på varje för att sedan byta. Inga klisterlappar gäller här, detta för att svenska rekord kan godkännas. Kristianstads PK:s banor har haft 50 skjutplatser men inför SM har man börjat bygga ut denna med ytterligare 50 platser. SM-tävlingarnas kassör, Eva Berndtson, berättar att hon började skjuta pistol i Uppsala 1991 och tillhörde Ultuna skytteförening.

- År 1997 kom jag till Kristianstad där jag visste man hade en aktiv pistolklubb. Jag skjuter såväl fält som bana och har haft växlande framgångar. För cirka tio år sedan var vi några som bildade SSK Norra Skåne för att tävla i sportskytte. Här har jag varit med i tre lag-SM och tagit 13 SM-medaljer i lag, varav fyra guld. Lagkamraterna har då varit Barbro Arvidsson, Britta Andersson och någon gång Gurli Hentze. Vi tävlade i olika sportskyttegrenar, som sportpistol, standardpistol och snabbpistol.

- Individuellt i SM blev det inga medaljer, som bäst en femteplats i fält samt en femte- och en sjätteplats i precision.

- Yrkesmässigt utbildade jag mig till veterinär i Uppsala efter skolgången i Stockholm. Är född i Göteborg men efter bara ett år flyttade vi till en förort utanför Stockholm.

- Som veterinär forskade och doktorerade jag och som belöning fick jag min doktorshatt 1996 vid en ceremoni i Uppsala. Jag doktorerade i campylobacter. Året efter gick flyttlasset till Viby och nu arbetar jag som veterinär, i huvudsak med fjäderfän. Jag arbetar med avelsdjur till Kronfågels kycklingar och har nu kontor i bostaden, men även ett i Flyinge som är basen för vår verksamhet.

Bertil Åkesson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons