Annons

Lars G Niwongh 80 år

80 år fyller den 30 augusti Lars G Niwongh, Kårestad, Tollarp.
Familj • Publicerad 28 augusti 2009
Lars G Niwongh
Lars G NiwonghFoto: 

Han kan se tillbaka på ett mycket aktivt liv och har erhållit högsta utmärkelser både inom yrkes- och föreningslivet.

Hans engagemang genom åren inom rörbranschen och nykterhetsrörelsen är mycket stort.

Annons

Mellan 1944 och 1992 var han verksam i rörbranschen. Under sin aktiva tid i rörbranschen hade han många tunga uppdrag inom branschorganisationen. När Långebro företagsgrupp bildades i början av 1980-talet blev han dess förste ordförande och när företagsgruppen på Näsby slogs samman med Långebro till företagsgruppen C 4 blev han ordförande för denna fram till 1994 då han utnämndes till hedersordförande.

Under 1960–1970-talet var han styrelseledamot i Kristianstads Teaterförening och skötte under flera år annonseringen för alla Riksteaterns föreställningar.

Lars G Niwongh är sedan 1953 medlem i Tempel Riddar Orden, Excelsior i Kristianstad, och har under 38 år varit sekreterare i Mästare Rådet. Han innehar en av de högre graderna inom Orden och är också Ordenspatriark.

Han har sedan 1950 varit aktiv inom nykterhetsrörelsen där han har och har haft flera tunga uppdrag.

1950 var han med om att starta försvarets första helnykterhetsförening under sin värnplikt på F 10 i Ängelholm.

Under åren har han i IOGT-NTO varit ordförande i lokala föreningar – Skånedistriktet – Södra Regionen samt deltagit i 25 svenska och internationella kongresser och i tio av dessa som ombud.

Han har varit ordförande i Våra Gårdar (nykterhetsrörelsens fastighetsorganisation) och erhöll för detta dess förtjänstplakett.

Som erkänsla för arbetet inom IOGT-NTO erhöll han 1999 rörelsens guldplakett samt 2001 vid kongressen i Stockholm rörelsens högsta utmärkelse – Veteranmedaljen.

Fär närvarande är han ordförande i en av de lokala IOGT-NTO-föreningarna i Kristianstad och i MHF samt Tempelriddarordens fastighetsförening och även i Skånes Länsnykterhetsförbund. Dessutom är han ordförande för SPF i Tollarp, SPF:s samarbetskrets i Kristianstads kommun och ledamot i kommunens Pensionärsråd. Den tid som blir över ägnar han med största glädje åt sin avhållna familj med hustru Astrid, dotter, svärson, två vuxna barnbarn och två underbara barnbarnsbarn.

Han firar sin högtidsdag på medborgarhuset i Tollarp.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons