Annons

Lasse Flinckman trivs bäst i Skåne

Lasse Flinckman gillar inte turné-livet. Däremot älskar han frukostar, goda bakverk och Skåne. På senare år har han dragit ner på tempot. – Nu kör jag inte expresståg som jag alltid gjorde tidigare, säger han.
Familj • Publicerad 4 augusti 2009
Lasse Flinckman har uppträtt tillsammans med Christer Lindarw sedan 1970-talet. Men nu har Flinckman dragit ner på sina framträdanden och är inte sugen på fler turnéer. I stället driver han två kaféer i Skåne. Foto: Malin Rudblom/Scanpix
Lasse Flinckman har uppträtt tillsammans med Christer Lindarw sedan 1970-talet. Men nu har Flinckman dragit ner på sina framträdanden och är inte sugen på fler turnéer. I stället driver han två kaféer i Skåne. Foto: Malin Rudblom/ScanpixFoto: 
Lasse Flinckman har sysslat med dragshow i över 30 år. "När jag var ung var Benny Hill en förebild. I dag finns det så många yngre förmågor som är duktiga", säger han. Foto: Peter Knutson
Lasse Flinckman har sysslat med dragshow i över 30 år. "När jag var ung var Benny Hill en förebild. I dag finns det så många yngre förmågor som är duktiga", säger han. Foto: Peter KnutsonFoto: 

Lasse Flinckman njuter av att ta det lugnt på morgonen och ber att få ringa upp igen efter frukost. Sedan "urminnes tider", som han uttrycker det, har After Dark-artisten ätit ordentliga frukostar. Rekordet ligger på tre timmar.

– Jag vill starta dagen långsamt och slarvar inte med frukosten. Då ställer jag hellre klockan en timme tidigare för att slippa stressa. Det lyxigaste är när man inte har någon särskild tid att passa. Då läser jag tidningen ordentligt och är med mig själv. För en tid sedan sa Lasse Flinckman upp lägenheten i Stockholm och flyttade permanent till Sireköpinge i Skåne. Där trivs han allra bäst just nu, fullt upptagen med att driva Flinckmans Café och Why not Café. Någon turné med After Dark blir det inte. I alla fall inte den här säsongen.

Annons

– Jag känner inte alls för turnélivet. Ska jag göra något mer ska det vara på en teater så att man kan ha sin bostad och promenera till och från jobbet. Jag fullständigt hatar turnéer och att flänga in och ut på olika hotellrum. För några år sedan fick Lasse Flinckman en allvarlig lungsäcksinflammation och tvingades ställa in både showframträdanden och sin medverkan i Melodifestivalen 2007.

Nu är han mån om att ta hand om sig själv och har börjat se saker på ett annat sätt. Han sätter numera sig själv i första hand och menar att hans inställning till livet har ändrats med åren.

När han var yngre skulle han aldrig ha lyssnat på någon som hävdade att man måste ta det lugnt mellan varven för att orka med. Men nu vet han att kroppen tar ut sin rätt.

– Fast jag har ingen åldersnoja alls. Jag kan fortfarande säga: "fy fan vad gammal han ser ut" när jag ser någon i min ålder på stan. Jag har inte fattat att jag själv är lika gammal och ser likadan ut, haha.

För de flesta är Lasse Flinckman känd för sina dragshower tillsammans med Christer Lindarw. De fick ett enormt folkligt genomslag med låten La dolce vita i Melodifestivalen 2004. Men gruppen After Dark grundades redan 1976. Sedan den första showen på klubben Alexandras i Stockholm har det rullat på. De har turnerat över hela Sverige och haft shower på bland annat Hamburger Börs i Stockholm, Rondo i Göteborg och Amiralen i Malmö.

– Vi har haft en sådan tur att vi har känt rätt människor och samtidigt haft en bred publik. I starten kände vi aldrig av det motstånd som man skulle kunna ha tänkt sig för en dragshow. Vem som helst kunde gå och titta på oss.

Men Lasse är inte bara artist, han är även kaféägare. Anledningen till att han dragit igång sina kaféer har med 50-talets Stockholm att göra.

– När jag växte upp gick jag alltid på många fina kaféer tillsammans med min mor. Jag började dricka kaffe när jag var fem och intresset för kaféer har alltid funnits där. Det är jättekul att ha sitt eget ställe. (TT Spektra)

Maria Karlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons