Annons

Människor och möten – en röd tråd

Familj • Publicerad 30 januari 2004
Hans Ericsson har vin som sitt stora fritidsintresse.BILD: TOMMY SVENSSON
Hans Ericsson har vin som sitt stora fritidsintresse.BILD: TOMMY SVENSSONFoto: 

Namn: Hans Ericsson

Ålder: 48 år

Annons

Familj: Hustru Eva och döttrarna Emmy och Elin

Född: Östersund

Bor: Kristianstad

Intressen: Vin, renovera familjens hus och sommarstuga, familjelivet

Människor och möten går som en röd tråd genom Hans Ericssons yrkesliv.

– Människor är mycket roligare än siffror, säger denne civilekonom som aldrig varit intresserad av att lusläsa bokslut, han fascinerades av hur man bäst organiserar ett företags personal så att det tjänar pengar. Därför blev det ett yrkesliv som kretsar kring människors sysselsättning.

I januari utsågs han till chef för Lernia Bemanning ABs södra region.

Efter civilekonomexamen arbetade han med rehabilitering hos AMI under 14 år. När Vin & Sprits importmonopol upphörde 1995 valde han att starta egen importfirma av vin.

– Det var omöjligt att låta bli. Vin är mitt stora fritidsintresse och jag ville introducera kvalitet och kunskap. Möjligheten var oemotståndlig.

Av alla kontakter i vinvärlden skulle det bli något. Med en titt i backspegeln säger han att den egna ambitionsnivån motsvarades inte av kundernas betalningsvilja. Det var svårt att få lönsamhet i företaget. Vad lärde han sig, tycker han?

Annons

– Att det är roligt att göra affärer och att bra samarbete bygger på ärlighet och respekt.

Åren som egen företagare ser han som en spännande parentes.

Han återvände till arbetsförmedlingen, arbetade därefter som personalansvarig på Nolato och blev sedan projektanställd av arbetsförmedlingen, kommunens näringslivskontor och Nolato för att hitta sysselsättning till de 600 anställda som när konjunkturen vek blev över på Nolato.

Sedan fick Lernia Bemanning AB upp ögonen för honom, han jobbade som chef för Blekingeregionen innan han nyligen tillträdde som regionchef i den södra regionen, som omfattar 15 kontor i Kalmar och Kronobergs län, i halva Halland, Blekinge och i Skåne. Att företagets organisation är decentraliserad är han uppenbart nöjd med, regionkontoret består av en person, honom själv, och han är placerad mitt i sin region, med utsikt från kontoret mot Östra Storgatan i Kristianstad.

– Det är kul, säger han om förhållandet att han inte sökt ett jobb på väldigt länge. Han har inte blivit färdig till det förrän han tillfrågats.

Intresset för samhällsfrågor och politik, många år av fackligt arbete i kombination med ständig kompetensutveckling har gett honom en bred bas.

– Det är spännande med organisationer och att få folk att utvecklas.

Vad krävs för att en organisation ska fungera?

– Att personalen vill jobba i den och mot gemensamma mål. Det är vars och ens egen kraft som driver verksamheten framåt.

Den personal som söker sig till Lernia Bemanning AB (antalet anställda varierar från dag till annan) ser möjligheten att vara uthyrd som tillfällen att utveckla sig på olika arbetsplatser och testa sin kompetens mot nya utmaningar.

Annons

– Vi har större krav på våra anställda än vad våra kunder har på sina anställda.

Snabbheten och flexibiliteten är bemanningsföretagets styrka. Lernia är nischad mot branscherna industri, teknik och logistik och har i regionen 700 företag knutna till sig. Bemanningsbranschen är expansiv. Lernia Bemanning växer just nu snabbare än sina stora konkurrenter.

– Vi försöker vara en helhetsleverantör, tror han är företagets styrka.

Förutom att hyra ut personal arbetar Lernia med rekrytering och rehabilitering. I hans uppdrag som regionchef ingår att utveckla verksamheten, skapa en miljö där medarbetarna får växa, utveckla kundrelationer, fånga upp idéer.

– Det roliga är att möta människorna; kunderna i deras verklighet och se till att vara en partner genom att bygga upp ett förtroende. Tillsammans hittar man sedan de bästa lösningarna för företaget och för dess medarbetare.

Erfarenheten av det egna företagandet lämnade ingen smolk i bägaren beträffande hans livs-intresse för vin, som väcktes av lillebror som kom hem med viner från Bourgogne. Men han är mer avslappnad numera och strävar inte längre efter att kunna rabbla alla de 61 kvalificerade slotten i Bordeaux-distriktet, som han en gång ansåg vara nyttig kunskap.

Numera är det kombinationen vin och mat som lockar. Lyriskt uttrycker han att mat från trakterna kring Verona i Italien gifter sig jättebra med Valpolicella.

– Saker hänger ihop. Ett plus ett blir inte två utan tre. Vin är inget annat än en upplevelse.

Intresset resulterar i att han ibland håller vinprovningar och leder arrangerade vinresor.

– Det kan man stå ut med som extraknäck, skrattar Hans Ericsson.

Annons

Läxläsning med döttrarna, som annars föredrar att tillbringa den mesta av sin fritid i stallet där också hustru Eva gärna håller till, och att renovera hus fyller resten av hans fritid. Familjens hus var en utmaning för den renoveringssugne, "jag blir aldrig färdig" säger han, ett faktum som också kan förklaras med att han är ytterst, ytterst noggrann i sin framfart.

– Det tar sin tid och det fungerar som en sorts terapi. Jag tror att varje mans dröm är att bygga sig ett hus utifrån några plankor på marken för att kunna säga att "detta har jag gjort själv".

Sedan en tid har familjen också sommarstuga i Blekinge. Ett ställe som han gärna renoverar, men som i första hand är en plats för kontemplation.

– Man behöver ro för själen.

Birgitta Mattisson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons