Annons

Med drivkraft och kreativitet

Monique Grecke Sjöberg sitter och tecknar i soffan i Rinkaby när vi besöker henne. Väggarna i vardagsrummet är helt och hållet täckta av målningar. Ur blocket framträder en grupp med människor. "Jag får inte riktigt till fötterna på dem", säger Monique och ler.
Familj • Publicerad 15 maj 2009
xx
xxFoto: 
Monique Grecke Sjöberg ägnar flera timmar om dagen åt att teckna.
Monique Grecke Sjöberg ägnar flera timmar om dagen åt att teckna.Foto: 
xx
xxFoto: 

Med snart 90 år på nacken har konstnären Monique Grecke Sjöberg fortfarande mycket drivkraft och kreativitet kvar. Hon berättar att hon tecknar flera timmar varje dag, även om hon numera inte använder husets ateljé längre.

Åldern har inte heller hindrat Monique från att använda sin fysiska styrka.

Annons

– En man försökte bryta sig in i huset för något år sedan. Han trodde nog inte att jag kunde göra motstånd men jag sparkade till honom på ett mycket lämpligt ställe, säger Monique och skrattar.

Trots att Moniquehar bott mer än 25 år i Rinkaby utanför Kristianstad har hon levt ett händelserikt liv på många olika platser. Hon föddes i Flen och växte sedan upp i Stockholm, där hon gick på Franska skolan. Hon fortsatte därefter med konststudier på en privatskola i samma stad.

– Se så bestämd jag var på den tiden! säger Monique och visar ett gammalt klassfoto med konsteleverna.

Efter studiernabörjade Monique en framgångsrik karriär som konstnär. Fem år spenderades på Kungliga Operan i Stockholm, där hon fick måla av skådespelarna på scen.

– Jag hade en egen plats på varje föreställning! Ibland såg jag opera varje kväll, säger Monique och plockar fram en målning av operaprofilen Kerstin Dellert.

Monique Grecke Sjöberg reste även frekvent till Frankrike där hon utvecklade sitt måleri. Under årens lopp är det främst porträtt som hon kommit att specialisera sig på.

– En gång fick jag måla av prinsessan Margareta, men jag måste säga att hon var ganska snobbig, säger Monique.

Målningarna ihemmet är främst porträtt av människor i Moniques egen närhet. På många av dem syns hennes nu avlidne make, läkaren Björner Sjöberg.

– Många undrar varför Björner alltid tittar bort på mina målningar av honom, säger Monique och pekar på ett stort porträtt av maken ovanför soffan i vardagsrummet.

– Men det var så han såg ut. Han var en mycket fundersam människa och satt ofta och drömde sig bort. Att måla är att se hur någon faktiskt ser ut på riktigt.

Nora Lindkvist
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons