Annons

Med ett levande intresse för historien

Familj • Publicerad 28 januari 2004
Heinz Kryschak, aktuell med sin fjärde bok – "Hästarnas rike" – om sin älskade Färlövsbygd. Bild: Tommy Svensson
Heinz Kryschak, aktuell med sin fjärde bok – "Hästarnas rike" – om sin älskade Färlövsbygd. Bild: Tommy SvenssonFoto: 

Namn: Heinz Kryschak

Född: Kleinweil, Tyskland

Annons

Familj: Singel, två barn

Yrke: Kock (Almhaga servicehem i Färlöv) och författare, konstnär

Bor: Åby, Färlöv

Ordspråk: "Om jag ligger och inte gör något, blir jag sjuk"

Aktuell: Med sin fjärde bok om Färlövsbygden, "Hästarnas rike", med underrubriken "En historia om grevarna Hamilton, om kungligheter, adel, matkultur och vardagslivet på gårdarna".

Heinz Kryschak fortsätter att kartlägga sin bygds historia. I den fjärde boken om Färlövstrakten handlar det om grevarna Hamilton. Bland annat.

Han började 1997 med att berätta om sin egen gård i Färlöv, den som en gång var fattiggården i Åby. Så blev också bokens titel. "Fattiggården Åby". Och redan i denna första bok fann han det upplägg som han sedan jobbat vidare med. Egna efterforskningar och intervjuer, illustrerade av fotografier (både nya och äldre) och egna teckningar.

"Hästarnas rike" är den fjärde boken. Men fler kommer. Nästa är redan planerad och döpt, "Godsägarnas rike", och kommer att koncentrera sig på Torsebro, Fjälkestad och Råbelöv.

Om två år är den klar. "Det tar alltid två år för mig", säger Heinz Kryschak och förklarar att det är själva textarbetet som kräver mycket tid.

Men varför? Varför detta brinnande intresse för sin bygd?

Annons

– Jag har alltid varit historiskt intresserad. Jag växte upp på en gård i södra Tyskland, i Alpområdet, men när jag flyttade till München och fick hemlängtan åkte jag på olika turer, bland annat på slottsresor till Ludwig II:s byggnader. Det var fascinerande att se hans drömmar och visioner. Efterhand växte mitt intresse för kultur och historia.

Intresset tog han med sig till sin nya hembygd i nordöstra Skåne. Och han blev förtjust i landskapet, av alla slott och de variationsrika omgivningarna.

– Jag kom till Färlövstrakten fem i tolv. Många av dem jag skulle vilja träffa och intervjua hade redan gått bort, både grevar och statare.

Men de här sista fem minuterna försöker han använda så mycket som möjligt. "Det är bråttom", skämtar han, men konstaterar också att det pågår ett generationsskifte bland flera av de adliga familjerna.

– Det är helheten som intresserar mig, säger han. Genom att skriva om både det som varit och det som är idag får man perspektiv, och när jag skriver om både grevar och statare blir deras berättelser olika pusselbitar som tillsammans bildar en helhet. Det är viktigt.

Grevarnas och arbetarnas liv var skilda världar. Och han känner sig glad att han fått förtroende att bekanta sig närmare med båda dessa världar. Och även om skillnaderna jämnats ut, finns det en hel del som skiljer.

– Det är mycket intressant att få veta hur människorna har levt, och lära sig känna olika tider och epoker. Och ju mer jag lär mig, desto intressantare blir det. När jag i dag besöker ett slott, kan det fortfarande vara som att komma in i en annan värld, med rokoko, allmoge, renässans, barock... ja, alla möjliga olika stilar.

Slotten och gårdarna är en rikedom för trakten, anser Heinz Kryschak, men tycker det är synd att flertalet av dem inte är tillgängliga för allmänheten.

– Några av de skånska slotten är öppna idag, som Bäckaskog och Bosjökloster, men fler av alla dessa vackra slott skulle öppnas för turister. Som i Tyskland, där det ordnas bussresor och guidade visningar till många av slotten.

Sune Johannesson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons