Annons

Med kärlek till silver

Hon satt lycklig nere vid stranden och såg hur solreflexer målade ett gyllene nät i mörkret på sjöbottnen, precis som när hon var barn. Hon log. Hon var tillbaka på ett kort besök och reste sig efter en stund ur sina minnen och sin krympande framtid, stödd på käppen.
Familj • Publicerad 3 augusti 2009

Torun Bülow-Hübe använde solens lek med stenar och vatten till en smyckekonst av världsklass; smekningar av silver. Konstverk att bära tätt intill glädjen och sorgen.

"En passion i silver" hette dokumentären om hennes liv. Tack för den! I dessa dagar då tv-kanal efter tv-kanal kräks upp sitt maginnehåll var passionen i silver en hushållsnära tjänst att polera själen med.

Annons

Ooops! En stressadsvenskfröken får be med Ferlin, att Gud må förlåta henne somliga rader.

Vidare i texten. Bråttom, bråttom. Mycket att göra.

Djupt andetag.

Fokusera.

Jag har suttit på samma strand som Torun. Det känns högtidligt. Hennes sommarparadis ägs numera av en av hennes brorsdöttrar och också hon har tillbringat sina lov och semestrar där i en lek med solstrålar, men även sysselsatt med hårt kroppsarbete. Att vårda en villa på en ö i en sjö är en krävande uppgift. Lilla motorbåten fraktar nästan dagligen byggnadsmaterial ditut. Huset är fästat högst uppe på ön och runtomkring växer tallar och mörka körsbärsträd, men dem ser man inte om man sitter ute på balkongen.

Därifrån färdas man första klass genom ljuset. Där är man en livets fripassagerare.

Ett hus, ensligtbeläget, är allt jag behöver, tänker jag ibland när min man och mitt barn använder min kontorshörna som telefonstation, lagerlokal och hårt trafikerad genomfartsled. Då blundar jag och sätter mig, om så mitt i november, ute på sommarens balkong…

Det var Toruns mor som visade henne det där glittrande nätet av guld på botten av sjön. Det är en vacker bild: Mamman för länge sedan tillsammans med sin lilla dotter nere vid stranden.

– Titta! Se hur solen får vågorna att måla ett fiskenät på botten!

Kanske log Torun. Kanske kastade hon en sten i vattenblänket, så att mönstret brast och en skugga lossnade ur mörkret. Några övergavs av henne. Hon övergavs av sitt livs kärlek. En son dog.

Jazzmusik varledmotivet i "En passion i silver" och i en kärlekens dissonans hade Torun flera gånger fallit, likt en sten, till botten. Där fångades hon till sist upp av några solstrålar som bildade ordet "Subud"; en religiös sammanslutning kring det som genomströmmar världen, osett av dem som inte vill se, uppenbart för alla de andra. Hennes silver berättade om detta.

Eva Thors
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons