Annons

Med passion för naturen

Miljöfrågan är på var mans läppar, och naturjournalisten med de rullande rrr-en känner medvind i seglen.
Familj • Publicerad 7 juli 2008
Naturjournalistik är ett passionerat intresse för Charlotte Permell, och en drivkraft i hennes liv.Bild: Christa Törn-Linde/SVT
Naturjournalistik är ett passionerat intresse för Charlotte Permell, och en drivkraft i hennes liv.Bild: Christa Törn-Linde/SVTFoto: 

- Det är vår tids stora ödesfråga, och det avgörs här och nu hur det kommer att bli sen.

Vi känner henne bäst som ledsagare bland vilda djur i SVT:s naturprogram. Men de senaste åren har klimatdebatten seglat upp även på Charlottes agenda. Förutom jobb som miljöreporter på ABC-nytt föreläser hon och tar på sig uppdrag som moderator.

Annons

- Ofta föreläser jag om hur man ska väcka engagemang eller hur jag tror att man på effektivaste sätt kommunicerar miljöfrågor. Det är svårt det här att kommunicera något som är så obehagligt att mottagaren egentligen inte riktigt vill veta.

Mitt i naturen - Film lämnade hon när hon fick sin dotter för fyra år sedan. Efter föräldraledigheten började hon som miljöreporter på ABC-nytt i stället. Hon brinner för naturjournalistik. Även om Charlotte Permell inte är någon biolog i grunden, utan beskriver sig som en humanist som halkade in på miljöfrågorna via den förra miljövågen på 1990-talet.

- Då insåg jag direkt att där hade jag hamnat rätt. Det har varit ett passionerat intresse från min sida, och är det fortfarande. Det är en drivkraft i mitt liv.

Sedan blev det tv - inget självändamål men en idealisk form för att berätta om planeten. Och man blir väldigt positivt bemött och uppskattad av allmänheten när man leder naturprogram, försäkrar hon.

- De flesta förknippar naturen med något de tycker om och är trevligt och som de känner sig glada av. Fördelen med klimatdebatten är att det blivit lättare att övertyga motsträviga redaktörer om att det finns ett intresse för miljöfrågor, menar Charlotte som "har slagits hela sitt yrkesliv" för detta. Nya horisonter i yrkeslivet står på önskelistan om hur livet ska se ut om tio år.

- Men framför allt önskar jag att alla vi i familjen får ha varann och får vara friska och ha det bra tillsammans. Det är trots allt så att familjen är det viktigaste för mig. I synnerhet nu när jag har ett litet barn.

Det är med familjen hon firar födelsedagen. Och klimatförändringar i all ära, men när Charlotte fyller år, då brukar vädret vara så pålitligt det kan bli:

- Med risk för att utmana när jag säger det, men det brukar faktiskt alltid vara fint väder på min födelsedag (skratt). (TT Spektra)

Malin Eijde, TT Spektra
Malin Eijde
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons