Annons

"Mer säkerhet idag"

Simskolan i dag ser inte ut som när vi föräldrar gick och lärde oss simma. Då fick man lära sig att simma från punkt a till punkt b. I dag handlar simskolan så mycket mer om vattensäkerhet.
Familj • Publicerad 17 juli 2008

Det allra första barnen får lära sig är att de inte kan simma. Därefter lär de sig vattenvana, att kunna balansera, orientera sig och flyta i vattnet. Först därefter börjar själva simundervisningen.

I simskolan lär sig barnet även hur man beter sig när man badar, åker båt och vistas på isen. Om olyckan skulle vara framme och barnet hamnar i vattnet, skall man ligga still i fosterställning och invänta hjälp. Därför finns det inte längre klädsim i simskolan.

Annons

Det finns vissa regler angående vattenvett enligt Svenska Livräddningssällskapet.

Om du är vid sjö eller hav, håll alltid uppsikt på ditt barn.

Har barnet simhjälpmedel, ta aktivt på och av det, så att barnet verkligen är medvetet om simhjälpmedlet är på eller inte.

Ha en regel att barnet alltid ska fråga först innan han eller hon går i och badar.

Som vuxen, ta alltid på dig badkläder innan barnet, så att barnet inte blir färdigt först och sticker iväg. Gå alltid i exempelvis bassängen själv först, därefter barnet. Barnet går upp först ur vattnet och sedan den vuxne.

I båt, på brygga, överhuvudet taget vid djupt vatten - ha alltid flytväst på barnet. Det går att låna flytvästar på flytvästdepåer, om man bara behöver den en kortare period.

Ann-Cathrine Johnsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons