Annons

Py har hittat hem till kyrkan

Hon var åttiotalets stora rockdrottning och har skrivit mängder av hitlåtar åt hela Sveriges artistelit. Men nu har Py Bäckman återvänt till sina rötter i Svenska Kyrkan med en konsertturné.
Familj • Publicerad 4 juli 2008
060918 Py Bäckman, artist. Bild: Tommy Svensson
060918 Py Bäckman, artist. Bild: Tommy SvenssonFoto: 

De som minns sitt åttiotal minns Py Bäckmans stora hår i hitbandet Raj Montana band, och senare som soloartist. Men hon är också framgångsrik som låtförfattare, och under 90-talet skrev hon alla Nordmans succélåtar. Py är också kvinnan bakom låten Stad i Ljus, som Tommy Körberg vann Melodifestivalen med 1988. Att skriva för andra är en helt annan sak än att skriva för sig själv, menar hon.

– När jag skriver för andra måste jag anpassa mig och vara lyhörd inför hur de vill framsälla sig själva. När jag skriver till mig själv behöver jag inte censurera mig alls, säger Py Bäckman.

Annons

Mest stolt är hon över de texter hon skrivit som verkligen berört folk.

– Ett sådant exempel är Gabriellas sång från filmen Såsom i himmelen, den vet jag att många tjejer blev peppade av. Efter 35 år i branschen har Py Bäckman hunnit med en hel del, både höjdpunkter och bottennapp. Alla artister har perioder när de inte har så mycket jobb, och då händer det att man hoppar på fel grejer, säger Py Bäckman.

– Visst har jag gjort en del kalkongrejer och fjanterier, skrattar hon. Det har hänt att jag har klätt mig fin och vattenkammat mig för att passa in i något tramsigt underhållningsprogram, för att jag har tänkt att det är bra att synas. Men om jag har vattenkammat mig, då är det ju ändå inte mig själv jag visar upp! Py Bäckman började sin musikaliska bana i kyrkan där hon sjöng i kör. Nu är hon tillbaka till sina rötter, med turnén Stad i ljus – sånger från jorden till himmelen. Det började som enstaka konserter, och med att schlagerhiten Stad i ljus hamnade i psalmboken.

– Stad i ljus brukar ofta användas på begravningar, och många har sagt till mig att den ger tröst och trygghet. Det gör mig glad.

Sen fortsatte kyrkorna att höra av sig, och nu pågår en turné för fullt, som sträcker sig över hela året.

Py Bäckman och pianisten Rune Broberg samarbetar med lokala kyrkokörer, och det är alltid fullsatt i bänkarna.

–Det är häftigt att uppträda inför en så lugn publik. Vi får ju stående ovationer ibland, men folk kommer för att lyssna på texterna, de står inte och skriker som det ofta kan vara på stökiga uteställen, säger Py Bäckman, som själv är religiös.

–Skriv troende för resten, religiös låter så himla utflippat! (TT Spektra)

Anna Bratt
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons