Annons

Regissören Chahine död

Familj • Publicerad 28 juli 2008

ººDen egyptiske regissören Youssef Chahine avled i Kairo till följd av sex veckor i koma efter en hjärnblödning. Han blev 82 år, rapporterar Reuters.

Chahine har hyllats för sitt pionjärarbete i Egyptens filmindustri. 1997 belönades han för sitt livsverk och mottog filmfestivalen i Cannes femtionde Lifetime achievement award. Hans verk har alltid vågat utmana överheter. De har kritiserat USA:s utrikespolitik såväl som Egyptiska regeringen och arabvärlden. Bland hans 44 filmer återfinns kultrullen "Fågeln" som skyllde arabvärldens förlust mot Israel efter kriget 1967 på den korruption som fanns i dåtidens politiska klass.

Under 90-talet gjorde han framgångsrika långfilmer som handlade om tolerans och diskuterade åtskillnad mellan islamsk fundamentalism och terrorism. Chahine föddes i Alexandria 1926. En ceremoni kommer att hållas i Kairo i dag måndag, före hans begravning i Alexandria. (TT Spektra)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons