Annons

Stig Olin har avlidit

Skådespelaren och regissören Stig Olin är död. Han blev 87 år gammal och avled efter en längre tids sjukdom.
Familj • Publicerad 4 juli 2008
Stig Olin har avlidit, 87 år gammal.. Bilden är tagen 1987.Bild: Scanpix
Stig Olin har avlidit, 87 år gammal.. Bilden är tagen 1987.Bild: ScanpixFoto: 

– Han var en varm och medkännande människa, säger vännen Kenne Fant.

Skådespelaren Stig Olin avled lördagen den 28 juni i Stockholm. Han hade en mångfacetterad karriär och en framträdande roll i det svenska nöjeslivet under fyra decennier. Stig Olin slog igenom som skådespelare på Stockholms teaterscener redan i 20-årsåldern. Han gjorde sig även snabbt en filmkarriär. I filmen "Hets" från 1944 fällde han den berömda repliken "Svin!" till Stig Järrels demoniske latinlektor Caligula – en scen som gjort avtryck i svensk filmhistoria. – Han var en begåvad människa som tillhörde Bergmangenerationen. Första gången jag såg honom var i "Hets". Jag minns honom i roller som ung slyngel. Han var bra i de rollerna, väldigt stryktäck – alla ville slå honom på käften, säger filmkännaren Nils Petter Sundgren.

Annons

En annan tidig roll var i Arne Mattssons "Rötägg" från 1946 där han spelade titelrollen. Enligt Kenne Fant, skådespelarkollega och sedermera vd för Svensk Filmindustri, var det Ingmar Bergman som på allvar upptäckte Stig Olins talang. I Ingmar Bergmans "Till glädje" från 1950 gjorde han en ung och kämpande musiker.

– Jag kommer ihåg Stig Olin redan från Koblancks teaterskola på Skeppargatan 32. Där gick vi och hade teaterpedagogen Willy Koblanck som lärare. Man märkte redan då att Stig hade något speciellt, säger Kenne Fant.

Totalt medverkade han i över 40 filmer och regisserade ett tiotal och även om det är Stig Olins uppkäftiga ungdomsroller som i dag uppmärksammas mest hade han en helt annan sida privat.

– Han var inte alls så där arrogant som de roller han ofta fick spela på film. Som människa var han väldigt varm och medkännande, en mycket sympatisk personlighet, säger Kenne Fant Teatermannen Stig Olin trädde fram på 50-talet när han regisserade succépjäsen "Tehuset Augustimånen" som gick i tre år på Intiman. Han regisserade därefter många uppsättningar, varav flera av de mest framgångsrika var musikaler.

1958 kom Stig Olin till Sveriges Radio där han först var producent och sedan blev chef för radiounderhållningen. Han stannade på SR fram till 1985.

Även inom musiken var Stig Olin ett namn. Han skrev bland annat de kända låtarna "På söndag" och "Jag tror på sommaren".

Stig Olin gifte sig 1944 med skådespelerskan Brita Holmberg, med vilken han fick barnen Mats och Lena Olin. Lena Olin är i dag en av Sveriges mest kända skådespelerskor. Även sonen Mats gick inledningsvis i faderns fotspår och var på 60-talet en känd svensk artist, innan han sadlade om till litteraturvetenskapens bana. (TT Spektra)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons