Annons

Storstadshamnsförfattare död

Budd Schulberg, som skrev manus till den amerikanska filmklassikern "Storstadshamn", har avlidit i New York vid 95 års ålder.
Familj • Publicerad 7 augusti 2009
Budd Schulberg.
Budd Schulberg.Foto: 

Hans hustru Betsy Schulberg sa till The New York Times att hennes make avled i onsdags eftermiddag. Han hade då förts från sitt hem på Long Island till sjukhus där läkare förgäves försökte rädda hans liv.

Schulberg, vars far B P Schulberg var chef för filmbolaget Paramount, föddes i New York 1914. Han hyllades av kritiker, först som författare till romanen "What Makes Summy Run?" som blev en långkörare på Broadway i musikal-versionen. Historien har även dramatiserats för tv.

Budd Schulberg är dock främst ihågkommen för manuset till filmen Storstadshamn, som hade premiär på vita duken 1954. Historien om korruptionen i ett hamnområde i New Jersey kammade hem hela åtta statyetter vid Oscarsgalan samma år. Marlon Brando blev utsedd till bästa skådespelare och Budd Schulberg fick pris för bästa manus. Filmen, som beskrivits som en halvdokumentär thriller, blev också utsedd till det årets bästa film. (TT Spektra)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons