Annons

Till minne

Familj • Publicerad 26 januari 2004
Sonja Persson.
Sonja Persson.Foto: 

Sonja Persson, Baskemölla, har avlidit den 22 januari i en ålder av 64 år. Hon var född och uppvuxen i Baskemölla. Efter realexamen i Simrishamn och studentexamen i moderns födelsestad Oskarshamn 1960 utbildade hon sig till sekreterare vid Bar Loch Institutet i Stockholm.

Efter några kortare vikariat anställdes Sonja som universitetskanslerns sekreterare. Hennes intresse för språk medförde dock att hon efter ett par år flyttade till Lund för universitetsstudier, vilket resulterade i en fil mag examen i engelska och franska.

Annons

Därefter vikarierade hon som språklärare i Ängelholm och Nybro innan hon 1969 erhöll en tjänst som adjunkt i engelska och franska på högstadiet vid den nybyggda Väskolan i Kristianstad, en skola som hon sedan skulle vara trogen och trivas vid till dess hon drabbades av sin svåra sjukdom.

Under flera somrar vidareutbildade hon sig i såväl Frankrike som England.

Genom hela sin yrkesverksamma tid har Baskemölla varit hennes fasta punkt inte minst sedan hon övertog föräldrahemmet. Där fick alla hennes nära vänner och brodern med familj uppleva hennes stora gästfrihet.

Sonja hann tyvärr aldrig förverkliga sina planer på att återskapa husets ursprungliga karaktär i samband med den ombyggnad som hon såg fram emot att få förverkliga.

Hon älskade att vandra utmed den vackra kuststräckan mellan Baskemölla och Vik. Det var bland annat hennes intresse för bygden som resulterade i att hon på senare år under fritiden studerade historia vid Lunds universitet.

Hon kom att tillhöra den alltmer decimerade skara av ursprungliga Baskemöllabor och hon hade en strävan att medverka till att något av samhällets genuina karaktär skulle bevaras.

Alla hennes vänner, kollegor och brodern med familj har med besök och nästan dagliga telefonsamtal försökt att stödja henne i sin fleråriga kamp mot sjukdomen och hennes okuvliga vilja att tränga tillbaka denna.

Närmast sörjande är brodern Torsten med hustrun Birgitta, bosatta i Kalmar samt brorsbarnen Kristina, Stefan med familj samt Jörgen.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons