Annons

”Vi är duktigare än vi tror”

Att ställa om till ett miljövänligare samhälle är ingen uppoffring. Det kommer snarare att öka vår välfärd och visa vägen för resten av världen, menar Svante Axelsson som samordnar Sveriges väg mot fossilfrihet.
Publicerad 15 maj 2022
Svante Axelsson brinner för sitt arbete för ett fossilfritt Sverige – och han ser många ljuspunkter. ”Jag är överraskad över hur fort det går från svenskt håll”, säger han.
Svante Axelsson brinner för sitt arbete för ett fossilfritt Sverige – och han ser många ljuspunkter. ”Jag är överraskad över hur fort det går från svenskt håll”, säger han.Foto: Anders Wiklund/TT

Det var inte lätt att hitta en intervjutid med Svante Axelsson. Men eftersom han pendlar från hemmet i Uppsala till arbetet i Stockholm finns det denna onsdagsmorgon 40 minuter på tåget till godo.

– Ja, jag är ofta på språng. Vi har ju inte löst klimatfrågan än, säger han och skrattar.

Annons

Efter många år som Naturskyddsföreningens generalsekreterare blev han för sex år sedan nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, ett regeringsinitiativ med målet att Sverige ska bli världens första välfärdsland som är fritt från fossilfria bränslen. Sverige ska också visa vägen för andra länder.

Man skulle kunna tro att kriget i Ukraina sätter käppar i hjulet för klimatarbetet, men Svante Axelsson ser det inte så.

– Kriget är fruktansvärt. Men för att sluta göda den ryska krigsekonomin måste vi bli oberoende av rysk gas och olja, och det gör att Europa kommer att ställa om snabbare.

Svante Axelsson brinner för sitt arbete för ett fossilfritt Sverige – och han ser många ljuspunkter. ”Jag är överraskad över hur fort det går från svenskt håll”, säger han.
Svante Axelsson brinner för sitt arbete för ett fossilfritt Sverige – och han ser många ljuspunkter. ”Jag är överraskad över hur fort det går från svenskt håll”, säger han.Foto: Anders Wiklund/TT

Det finns alltid en optimism i grunden när Svante Axelsson pratar om framtiden och klimatet. Han är noga med att framhålla allt som har blivit bättre och pekar på raden av möjligheter.

– Batterifabriker byggs, LKAB ska ställa om till fossilfri export av järn, Håkan Samuelsson (avgående vd för Volvo Cars, reds anm) vill förbjuda förbränningsmotorn. Hade jag sagt det här för fem år sedan skulle jag ha blivit idiotförklarad.

– Därför känner jag mig mera som realist än optimist. Man kan förändra snabbare om man vill. Vi tog bort svavlet, och freonet som var ett jätteproblem för ozonskiktet, det tog vi också bort. Vi är duktigare än vi tror och jag är överraskad över hur fort det går från svenskt håll.

”När företag ställer om till fossilfritt ökar deras konkurrenskraft och det utvecklas ny teknik.”
Svante Axelsson

Nu kan man fråga sig vilken roll det spelar för hela planeten vad lilla Sverige gör. Svante Axelsson betonar att stora förändringar måste ske globalt men att Sverige ska vara en inspiration, ett skyltfönster mot omvärlden som visar att fossilfrihet inte är en försämring utan något som ökar välfärden.

– Klimatförhandlingar brukar handla om uppoffringar och att man måste dela på bördan. Sverige vill börja i en annan ände. När företag ställer om till fossilfritt ökar deras konkurrenskraft och det utvecklas ny teknik. Vi ska inte skönmåla men visa världen att det här är möjligt.

Om det är något som bekymrar honom så är det risken att människor känner sig uppgivna. Tror man att det är kört blir det meningslöst att försöka.

– Klimatångesten kan vara befogad. Det är en sorg vi alla måste gå igenom. Världen är fortfarande på väg åt fel håll. Men en konkret berättelse om hur Sverige kan bli fossilfritt är jätteviktig i en tid när många människor är mer rädda för samhällsförändringen än klimatförändringen.

Engagemanget för miljön kom under uppväxten i Lysekil. ” Jag var frustrerad över miljöförstöringen och det faktum att man med ekonomiska argument kunde försvara den”, säger Svante Axelsson.
Engagemanget för miljön kom under uppväxten i Lysekil. ” Jag var frustrerad över miljöförstöringen och det faktum att man med ekonomiska argument kunde försvara den”, säger Svante Axelsson.Foto: Anders Wiklund/TT
Annons

Men det krävs ledarskap, menar han. Eftersom han är körsångare hemma i Uppsala liknar han oss människor vid en kör. Sångarna bara väntar på att få sjunga, att få åstadkomma något tillsammans som de inte kan göra var och en för sig. Det gäller bara att någon kliver fram och tar taktpinnen.

Svante Axelsson växte upp i en miljöintresserad familj på en bondgård utanför Lysekil. Djur och natur fanns inpå knuten och hemma diskuterades ofta tidens frågor som försurning och kärnkraft.

– Jag var frustrerad över miljöförstöringen och det faktum att man med ekonomiska argument kunde försvara den. Det var en rovdrift på naturen.

Utbildningen till agronom och studier i miljöekonomi gav ytterligare näring till miljöengagemanget, kärnkraftsomröstningen likaså. Att han så småningom kom till Naturskyddsföreningen var ingen slump och under 16 år var han dess generalsekreterare.

Uppdraget att leda Fossilfritt Sverige har han i dagsläget till och med år 2024. Svante Axelsson skulle kunna gå i pension i kraft av sin ålder, men det verkar inte aktuellt.

– Jag kommer fortsätta jobba med klimatet på ett eller annat sätt. Det är lätt att gå upp på morgonen för att ta sig an den frågan, säger han strax innan tåget är framme i Stockholm.

65 år

Svante Axelsson

Fyller: 65 år den 15 maj.

Gör: Nationell samordnare för initiativet Fossilfritt Sverige, som samlar företag, branscher, kommuner och regioner.

Bor: I Uppsala.

Familj: Frun Gunnel, barnen Aina, 21, Rita, 19, och Fritiof, 16 år.

Om att fylla 65: ”Lite overkligt. Jag har aldrig varit helt i fas med den ålder som står på papperet.”

Har skrivit: Boken ”Vår tid är nu: Tio hoppfulla perspektiv på klimatkrisen” (Ordfront förlag, 2014).

Kopplar av: Med sport. Springer gärna och älskar att slappna av framför en fotbollsmatch på tv.

Lyssnar på: Musikalisk allätare. Återvänder gärna till Queen, men får också mycket inspiration av Laleh, Thomas Stenström och musiken hans barn lyssnar på.

Kör: Elbil med solceller på taket.

Om kor: ”Jag älskar dem. Vi hade kor som barn och jag fascineras av deras lugn och harmoni. Att bara kunna ligga så där och tugga.”

Johan Ekfeldt/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons