Annons

Vigsel utomlands – ett alternativ

Familj • Publicerad 9 januari 2004
Ett par vigs i svenska kyrkan i New York. I USA får svenska präster endast viga i enlighet med värdlandets egna lagar. Internationella avtal gör vigseln giltig även i Sverige. Bild: Pressens Bild
Ett par vigs i svenska kyrkan i New York. I USA får svenska präster endast viga i enlighet med värdlandets egna lagar. Internationella avtal gör vigseln giltig även i Sverige. Bild: Pressens BildFoto: 

Giftermål utomlands, i Paris, Skagen eller kanske på Mauritius, har för många en alldeles speciell lockelse, en extra dos romantik till den största dagen i ens liv.

För andra kanske det bara är praktiskt på grund av utlandsboende eller som ett sätt att slippa släkten, en stor dyr fest eller uppvaktning. I år kommer cirka 1 500 svenska par att gifta sig utomlands, de flesta i svenska kyrkans regi.

Annons

Undertecknad gifte sig på den svenska ambassaden i Bangkok för ett antal år sedan. Något som numera inte hade varit möjligt då regeln sedan 1997 är att minst en av dem som ska vigas där måste vara bosatt i Asien eller Oceanien.

Men då gick det. Och vi tyckte idén om bröllop i tropikerna kändes helt rätt.

Uppklädda kom vi till ambassaden, inhyst i höghus, och fick sitta ner i en grå reception tillsammans med en rad utländska män som stod i begrepp att gifta sig med thailändska kvinnor. Bakom en glasskiva satt ett par ambassadanställda, som var markerat ointresserade av oss.

Efter en stund dök ett ambassadråd upp och vi fick följa med in i ett konferensrum, där väggarna täcktes av böcker.

Mitt på golvets stod ett stort konferensbord som man med möda kunde tränga sig runt. Här skulle vi vigas.

Ambassadrådet sa fel namn när han läste innantill under den knappa minut som vigselceremonin tog, så vi fick rätta honom.

Svärmor fotograferade, vi pussades och fick papper på att vi var gifta och så var det klart.

Romantiken fick vi ordna själva, med nätter på lyxhotell och på thailändsk sandstrand kantad av vajande palmer.

De senaste siffrorna är från 2001, då vigdes 273 svenska par på ambassad och 176 av dem valde Paris. Långt därefter hamnade tvåan och trean, Kairo, 14 giftermål, och Peking med 13. Det gäller att boka i god tid om man tänkt gifta i Paris, enligt ambassaden runt åtta månader i förväg.

– Vigsel är ingen prioriterad verksamhet, konstaterar kanslirådet Roland Nilsson på UD. Är man intresserad så får man ringa själv till den aktuella ambassaden och boka, men det är långt ifrån alla som har vigslar.

Annons

För närvarande är de bara 21, många av dem i länder där Sverige har biståndsarbetare. Ceremonin kostar 600 kronor om inte båda bor i landet och hindersprövning ska ha skett inom fyra månader före vigseln vid den lokala skattemyndighet där paret är folkbokfört. Vill man ha egna vittnen ska ambassaden ha namn och adresser i god tid och vittnena måste förstå svenska. Annars kan ambassadpersonal vara vittnen.

Svenska kyrkan har ungefär lika många ställen att välja på och bara i länder där ambassaden inte viger. Danmark är populärast. I Skagen vigdes år 2001 161 par, i Köpenhamn 137. San Augustin på Gran Canaria, Palma de Mallorca och Los Christianos på Teneriffa följde tätt efter.

Svenska kyrkan har flera varianter att välja på. Enklast att ordna är en kyrklig välsignelse, då en svensk präst välsignar par som ingått en borgerlig vigsel hemma innan. Men på många håll har prästen också rätt att viga enligt svensk hindersprövning, det vill säga en vanlig svensk vigsel.

I några länder kan svensk präst i stället viga enligt det landets lagar och krav på hinderprövning, det gäller bland annat i USA. Internationella avtal gör även dessa vigslar giltiga i Sverige.

Bokar vigseln gör man direkt hos den kyrka man tänkt sig. Avgiften för vigsel eller kyrklig välsignelse varierar mellan 1 000 och 3 000 kronor. Ta med intyg om och blankett för kyrklig handling/vigsel (beställes i kvinnans hemförsamling), pass och om det gäller kyrklig välsignelse, vigselbevis.

Sedan finns det också resebyråer som specialiserat sig på bröllop utomlands oftast i badparadis som i Indiska oceanen eller Karibien. Då blir det fråga om vigsel enligt lokala lagar och pappersexercis och andra krav varierar från land till land. På sina håll finns det också lokala bröllopskonsulter som vet hur man ska gå tillväga.

Den stora fördelen är att man kan gifta sig där varken UD eller svenska kyrkan står till tjänst. (TT Spektra)

Johan Öberg

Fotnot: Tour Pacific (www.tourpacific.se) och Deluxe Vacations (www.deluxe.se) är ett par av de svenska företag som ordnar bröllop utomlands.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons