Annons

Tillbaka i topp 100 – bäst i nordost

Företagsklimatet i Östra Göinge frodas igen, det visar Svenskt näringslivs rankning. Det innebär att kommunen åter är tillbaka i topp 100 och är bäst i Skåne nordost. För 20 år sedan låg kommunen på jumboplats.
Östra Göinge • Publicerad 22 september 2021
Patric Åberg (M) och Östra Göinges näringslivschef Fredrik Persson.
Patric Åberg (M) och Östra Göinges näringslivschef Fredrik Persson.Foto: Marie-Louise Lindell

– Jätteroligt att vi når näst bästa plats, någonsin, säger kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M).

Han kan se tillbaks på en otrolig resa för näringslivet i Östra Göinge.

Annons

– När jag började 2002 låg Östra Göinge på bottenplacering när det gällde näringslivsklimatet, på 286:e plats bland 290 kommuner, konstaterar Åberg som i år kan glädjas åt det näst bästa resultatet någonsin under de 20 år som Svenskt näringsliv sammanställt näringslivsklimatet.

– Det är ett långsiktigt arbete vi gör och vi har hög ambition, målpunkten är topp 50, säger Åberg som berömmer sin näringslivschef Fredrik Persson och kommunens medarbetare på myndighetssidan som kopplats in i arbetet på ett annat sätt det senaste året.

Han vill också gärna föra fram det arbete som han och näringslivschefen gjort under pandemin.

– Vi har valt en annan väg än många andra kommuner. Vi har fortsatt med våra företagsbesök på företagarnas villkor, stöttat och hjälpt till med vad vi kunnat.

Bäst rankning hade Östra Göinge 2018 med en 65:e plats. I år hamnade kommunen på 73:e plats, en klättring med 35 steg från föregående år.

Enligt Carina Centrén, på Svenskt näringsliv, har konkurrensen ökat. Allt fler kommuner jobbar aktivt med att förbättra de parametrar som kan påverka resultatet i näringslivsrankningen.

Att Östra Göinge nu ligger i topp 100 igen glädjer Patric Åberg.

Att man dessutom toppar i Skåne nordost gör inte det sämre.

Men ledningen i Östra Göinge är inte beredd att slå sig till ro med det, man kommer att fortsätta att jobba för att förbättra sig ännu mer.

Ett orosmoln är dock den fråga som engagerar såväl företagare som medborgare i kommunen, nämligen i vilken utsträckning som brottslighet och otrygghet påverkar. När det gäller den så ligger Östra Göinge fortfarande på bottenplats och har halkat ner 26 steg till plats 271. Förra rankningen (2020) var frågan med för första gången.

Annons

I Östra Göinge upplever 65 procent av de företagare som svarat att man märkt av brottslighet och otrygghet. 41 procent tycker att man påverkats negativt.

– Vi har jobbat aktivt med frågan, säger Åberg som berättar att man bland annat engagerat Fryshuset som jobbar med ungdomar då ett stort bekymmer är relaterat till unga och droger.

– Vi jobbar på alla fronter, med ordningsvakter, paragraf 3-områden, en egen säkerhetssamordnare och fler vuxna på byn, säger Åberg som uttrycker stark irritation över att kommunen fått nej från staten till att ha kameraövervakning.

– Det gör mig förbannad, säger han.

Att ungdomar får ett första jobb genom fler feriearbeten är en annan viktig åtgärd.

– Viktigt är också hur vi tar hand om problemgrabbarna framöver, konstaterar Åberg.

Tillgång till kompetens är en annan punkt som har en stor förbättringskapacitet, men det finns också flera saker att glädjas åt i rankningen. Kommunen har tagit flera kliv framåt i rankningen när det gäller upphandling, dialog mellan företag och kommunens beslutsfattare samt både kommunpolitikernas och tjänstemännens attityder till företagande.

Fakta

Näringslivsrankning 2021, nordöstra Skåne

Plats 73: Östra Göinge. 114: Osby. 147: Bromölla. 199: Kristianstad. 240: Hässleholm.

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons