Julens godaste godis gör du själv
Saffranskaka
12 bitar, ugn: 175°
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 g saffran
1 sockerbit
50 g smör
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Garnering:
florsocker
Toscasmet:
100 g smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 g mandelspån
Gör så här:
1. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Stöt saffran med en sockerbit i mortel. Smält smöret tillsammans med saffran i en kastrull.
2. Blanda ner smöret i smeten. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten.
3. Häll i smord och bröad form, 1 1/2 l. Grädda i nedre delen av ugnen i 25 minuter. Toscasmet: Blanda smör, socker, vaniljsocker, mjölk, mjölk och mandelspån i en kastrull och värm under omrörning tills glasyren tjocknar.
5. Ta ut kakan och bred försiktigt toscasmeten över kakan. Grädda klart mitt i ugnen ca 15 minuter tills kakan fått fin färg.
Inkokt clementin med vit chokladmousse
6 portioner
150 g vit choklad
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl turkisk yoghurt
Clementinkompott:
6 clementiner
1 dl vatten
1 dl strösocker
1/2 vaniljstång
saften av 1 apelsin
Gör så här:
1. Smält chokladen över vattenbad, rör då och då så den inte bränner vid. Vispa grädden men inte för hårt. Rör ner chokladen i yoghurten och vänd ner grädden. Häll upp moussen i portionsskålar och låt stelna i kyl ett par timmar.
2. Skala och skiva clementinerna. Koka upp vatten, socker och delad vaniljstång. Koka tills sockret lösts upp och rör sedan i apelsinsaften. Låt lagen svalna.
3. Skala och skiva clementinerna och lägg ner dem i lagen. Låt dra minst ett par timmar. Servera till moussen.
Dajm
24 stycken
65 g smör
1 msk kakao
3 msk ljus sirap
2 1/4 dl strösocker
3 msk vetemjöl
Garnering:
100 g mörk choklad
Gör så här:
1. Blanda smör, kakao, sirap, socker och mjöl i en kastrull och koka upp. Koka i 3 minuter för seg dajm och 5 minuter för hård.
2. Häll upp smeten i en form, 25x18 cm, klädd med bakplåtspapper och låt stelna.
3. Skär dajmen i rutor innan den stelnat helt. Smält chokladen över vattenbad och bred chokladen över dajmen. Låt stelna och skär i rutor.
Vit chokladfudge med citron
Ca 60 stycken
150 g vit choklad
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
100 g ljus sirap
1 krm salt
50 g smör
skal av 1 citron
Gör så här:
1. Hacka chokladen. Blanda grädde, socker, sirap och salt i en stor kastrull, gärna en traktörpanna. Den kommer fortare upp i temperatur och man har en vid gryta.
2. Koka upp och koka tills temperaturen är 120°, rör hela tiden. Ta kastrullen av värmen och rör i smör. Rör i hackad choklad och smaksätt med rivet citronskal.
3. Häll smeten i formen och låt stelna. Skär upp i bitar och förvara i kylen.