Annons
Feature

”Man måste bli extra kreativ även om man ligger sömnlös på nätterna”

Jens Duvander sprakar av idéer. I höst satsar han på både webbhandel, företagsevent och klimatbröd, till våren öppnar Conditori Duvander en filial i Åhus. Allt för att rädda verksamheten. Centrums förvandling har slagit hårt. De senaste tre åren har personalstyrkan halverats.
Publicerad 22 september 2019
Fler människor som rör sig i stadskärnan hoppas Jens Duvander på. ”Stadsfesten var fantastisk. Det var som det var förr. Det levde ordentligt i smågatorna”, säger han.
Fler människor som rör sig i stadskärnan hoppas Jens Duvander på. ”Stadsfesten var fantastisk. Det var som det var förr. Det levde ordentligt i smågatorna”, säger han.Foto: Victor Lindstammer

Den som följer Conditori Duvander på sociala medier har sett Jens Duvander fara runt i köket, baka och berätta om nyheter. Filmerna har blivit så omtyckta att Duvander fick Guldäpplet för dem. Det är han mäkta stolt över.

– Vi slog ut Länsförsäkringar och byggföretag som säkert lagt miljoner på sina reklamfilmer, säger han och ler brett.

Annons

Jens Duvander anländer med andan i halsen till intervjun och förklarar, medan han häller upp kaffe, att han just kommit tillbaka efter en leverans till Orkla i Tollarp som ville ha tre chokladtårtor, Duvanders storfavorit, till eftermiddagsfikat.

Någon dag tidigare har han levererat ännu en nyhet på sociala medier: ett stenugnsbakat surdegsbröd där de återvinner gårdagens frukostbullar.

– En tjej döpte det till klimatbröd. Vi fick respons på Instagram direkt.

I höst startar Duvanders dessutom nätbutik. Via webbsidan kan kunder från Kristianstad, Åhus och orterna däremellan beställa varor som sedan körs hem av Jens Duvander själv på fredagseftermiddagarna, när han är på väg från Kristianstad hem till Åhus.

– Det kan bli rätt häftigt. Bröden vi bakar är stenugnsbakat surdegsbröd, så det kan man ha hela helgen, säger Jens Duvander.

Hantverket blir allt mer uppskattat. ”Folk börjar bli mer medvetna om att det är på riktigt, att vi använder smör och grädde”, säger Jens Duvander, i färd med att göra biskvier.
Hantverket blir allt mer uppskattat. ”Folk börjar bli mer medvetna om att det är på riktigt, att vi använder smör och grädde”, säger Jens Duvander, i färd med att göra biskvier.Foto: Victor Lindstammer

Som om inte det var nog blåser han nytt liv i konditoriets företagsevent, där arbetsgrupper kan baka tårta tillsammans och sedan äta en enkel buffé, med underhållning av bagaren Mattias Björkerud Karlsson som också är musiker.

Och i maj nästa år planerar han att öppna en filial i nya gallerian vid Ica Kvantum i Åhus. Minst sagt mycket på gång. Det är nödvändigt. De senaste åren har varit tuffa när stadskärnan har byggts om och butiker har flyttat ut till C4 Shopping eller lagt ner.

– Nu försöker vi överleva. Allt ska gå snabbt och lätt i dag, men hela stan är svårtillgänglig. Ju fler ställen som lägger ner desto värre för oss. Man kommer till oss när man vill ha en specialsak, men vi tappar det normala fikat, säger Jens Duvander.

”Oftast handlar man först och fikar sedan. Man åker inte in från orterna runtomkring för att bara fika.”

De senaste tre åren har personalstyrkan på Duvanders halverats från 28 till 14 anställda för att möta utvecklingen. När allt fler butiker har slagit igen och flyttat rör sig färre i stadskärnan. Att det kommit nya restauranger påverkar inte så mycket, även om Duvanders levererar bröd till flera restauranger.

– För min del behövs klassisk handel, både kläder och pycke (saker). Oftast handlar man först och fikar sedan. Man åker inte in från orterna runtomkring för att bara fika.

Annons

Under stadsfesten i somras tyckte han att det äntligen kändes som förr, fullt av folk på gatorna. Skördemarknaden i slutet av augusti gillade han också, men undrar varför den inte hölls på gatorna i stället för i Tivoliparken.

Han tycker kommunen måste bidra till en lösning.

– Gratis parkering även mitt i veckan, men med p-skiva. Man borde också öppna de små gatorna som Östra Vallgatan och bussgatan på Södra Kaserngatan och fylla den med parkeringar igen.

”Det jag fortfarande värnar om och vill göra är att jobba från grunden, göra moussen och puréer av riktiga bär, som farfars tänk också var”, säger Jens Duvander.
”Det jag fortfarande värnar om och vill göra är att jobba från grunden, göra moussen och puréer av riktiga bär, som farfars tänk också var”, säger Jens Duvander.Foto: Victor Lindstammer

Samtidigt letar han ständigt egna lösningar. Sedan han började jobba i familjeföretaget 1991 har han sett trender bölja fram och tillbaka. Luncher har blivit viktiga, först sallader och bakad potatis, i dag mer grytor och soppor.

Vad gäller kakorna behövs numera ett litet sortiment av rawfood och veganskt, men samtidigt måste klassikerna finns kvar.

– Det funkar inte att vara för trendig. Man kan ha en liten grej som sticker ut, men inte för mycket.

Var hittar du kreativiteten?

– Man måste bli extra kreativ även om man ligger sömnlös på nätterna. Orkar man hålla i så kanske det vänder, men frågan är om man orkar hålla i.

Fakta

Conditori Duvander

1934 Nisse Duvander börjar baka i sina föräldrars källare i Färlöv och kör ut bröd på en ombyggd cykel.

Slutet av 1950-talet Sonen Åke går in i verksamheten. De öppnar filial i Broby och levererar även till andra konditorier.

1988 Conditori Duvander öppnar i centrala Kristianstad. Filialerna säljs och verksamheten i Kristianstad expanderar.

1991 Åkes son Jens Duvander går ut restaurangskolan. Han och brodern Jesper tar successivt över konditoriet.

2016 Jesper jobbar med annat inom branschen. Jens driver Duvanders vidare på egen hand.

Ingela RutbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons