Annons
Feature

Vad kan du om låtar, kalendrar och julrenar?

En av tomtens renar, kalendrar och jullåtar som återkommer (oftast redan i november) varje år är en av de frågor du kan testa dig själv och andra med julen 2020.
Jullekar • Publicerad 10 december 2020
Julstämning Open
Julstämning Open

Här kan du göra julquizen digitalt:

1. Regissören bakom årets julkalender ”Mirakel” ligger också bakom en av de mest utskällda och anmälda julkalendrarna någonsin. Vilken kalender söker vi?

Annons

1. Allrams höjdarpaket

X. Håkan Bråkan

2. Julens hjältar

2. Ett land som vi hämtar många jultraditioner ifrån har också inspirerat till den klädda julgranen. Vilket land är vi ute efter?

1. Tyskland

X. England

2. Italien

Simon Larsson som spelar Karl-Bertil i Karl-Bertil Jonssons julafton.
Simon Larsson som spelar Karl-Bertil i Karl-Bertil Jonssons julafton.Foto: ADAM IHSE / TT

3. En svensk klassiker är ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”. Filmen är tecknad av Per Åhlin men vem har skrivit berättelsen?

1. Tage Danielsson

X. Selma Lagerlöf

Annons

2. Astrid Lindgren

4. En favoritfråga i repris! Julgranen står stilig på Stora Torg i Kristianstad – hur hög är den i år?

1. 13 meter

X. 15 meter

2. 17 meter

Julstämning OpenScen ur filmen The Holiday
Julstämning OpenScen ur filmen The Holiday

5. I julfilmen ”The Holiday” Spelar Cameron Diaz karaktären Amanda som blir kär Graham som är bror till den hon byter hus med. Vilken brittisk skådespelare har rollen som Graham?

1. Jack Black

X. Jude Law

2. Colin Firth

6. Adventskalendrar med allt ifrån gin, lakrits, skönhetsprodukter till vanlig choklad blir allt vanligare. Har du koll på när de första adventskalendrarna i papp lanserades?

Annons

1. 1919

X.1959

2. 1939

Julstämning QuizOpen
Julstämning QuizOpenFoto: Lina Kivaka

7. På 1700-talet dök recept på pepparkakor upp för första gången i svenska kokböcker. Det vi nu undrar är vilken sorts peppar som ingår i de modernare recepten på just pepparkaka?

1. Kryddpeppar

X. Ingen peppar alls

2. Rosépeppar

Foto: Pressbild

8. Sångerskan och musikern bakom jullåten ”Här kommer snön” är uppvuxen i Hässleholm och Kristianstad. Vem är artisten vi söker?

1. Pernilla Andersson

X. Sanna Nielsen

Annons

2. Zara Sigfridsson

Foto: Jessica Lewis

9. Den 14 till 20 december är det dags för insamlingen Musikhjälpen där årets tema är ”Ingen människa ska lämnas utan vård”. En av programledare är skådespelaren och sångaren Felix Sandman. Vilket pojkband var han tidigare med i?

1. Foo Fighters

X. The Fooo

2.The Foo Four

10. Under hösten gick den mycket folkkära skådespelaren Sven Wollter ur tiden. En av de två tv-julkalendrar som han har medverkat i är ”Dieselråttor och sjömansmöss". Vilken är den andra?

1. Julens Hjältar

X. Mysteriet på Greveholm

2. Kaspar i Nudådalen

Foto: Oleg Zaicev

11. I Whams och George Michaels låt ”Last Christmas” som släpptes 1984 finns det egentligen bara en enda referens till julen och det är just ordet ”Christmas”. Vem var den andra bandmedlemmen i Wham?

Annons

1. Andrew Ridgeley

X. Andrew McCarthy

2. Andrew Scott

12. En av tomtens renar sägs delvis dela namn med en kärleksgud från den romerska mytologin. Vilket namn är det vi söker?

1. Amor

X. Dasher

2. Cupid

Foto: marta branco

13. Hösten 2020 har präglats mycket av det amerikanska valet så nu undrar vi ju om du har koll på vem som är ansvarig för julpyntet i Vita huset?

1. Presidenten.

X. USA:s första dam

Annons

2. Vita husets stabschef

Svar: 1. X 2. 1 3. 1 4. 1. 5. X 6. 2 7. X 8. 1 9. X. 10. 2. 11. 1 12. 2 13. X

My EricsonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons