Annons

Ett hållbart Kristianstad – vårt mål och framtid

För sjunde året startar idag årets Framtidsvecka för hållbar omställning. Föreningar i kommunen och fyra studieförbund tillsammans med kommunens Agenda 21 vill bidra till att Kristianstad blir en ännu mer hållbar kommun – ekologiskt, socialt och ekonomiskt. En mängd föreläsningar, seminarier, film, och politikerdiskussioner arrangeras. Både fysiskt och digitalt.
Framtidsveckan • Publicerad 19 september 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Erikshjälpen på Långebro bygger ut. Den hållbara konsumtionen har  blivit trend.
Erikshjälpen på Långebro bygger ut. Den hållbara konsumtionen har blivit trend.

Klimatet är en ödesfråga för planeten och vår kommun måste – i ett klimatnödläge – göra allt vi kan för att bidra till att Parisavtalets mål om högst 1,5 graders uppvärmning nås. Ett klimatråd med kommunens föreningsliv ska börja arbeta i höst samtidigt som Fridays for Future finns vid Stora Torg varje fredag med uppmaningar om ökade klimatinsatser. Eftersom Kristianstad är en jordbrukskommun belyses livsmedelsproduktionens förhållande till klimatet under Framtidsveckan. De stora utsläppen härifrån kan inte undantas ett omställningsarbete.

Eftersom Kristianstad är en jordbrukskommun belyses livsmedelsproduktionens förhållande till klimatet under Framtidsveckan.
Eftersom Kristianstad är en jordbrukskommun belyses livsmedelsproduktionens förhållande till klimatet under Framtidsveckan.Foto: Bosse Nilsson
”I allt högre grad lagar vi det som är trasigt, minskar matsvinnet, köper second hand och återanvänder.”

EUs gröna giv efter coronan tas upp i en föreläsning och diskuteras med företrädare för kommunen.

Annons

Hållbar konsumtion har blivit en positiv trend. I allt högre grad lagar vi det som är trasigt, minskar matsvinnet, köper second hand och återanvänder. Röda Korsets Second hand-butik har öppet hus under veckan samtidigt som Erikshjälpen bygger ut på Vilan.

Social hållbarhet handlar om ett Kristianstad för alla, det vill säga att alla medborgare ska ha ett bra liv med god hälsa där bostad, arbete, skola och omsorg är nyckelfrågor, men också ett rikt föreningsliv. En ren stad är en attraktiv stad och under Framtidsveckan arrangerar naturum/Vattenriket tillsammans med föreningar och organisationer skräpplockning i staden och i Helgeå.

”Kristianstads kommun är en del av världen där vi påverkas av vad som händer globalt, samtidigt som vi kan påverka världen.”

Under 2020 då barnkonventionen blivit svensk lag, ser vi fram emot att barn och unga kommer till tals kring vår kommuns framtid. Kristianstad bör satsa mer förebyggande på barn och unga särskilt inom socialtjänst och skola. Invigningen av Framtidsveckan sker därför på Barbacka, vårt kulturcentrum för barn och unga. Vi önskar oss en uppgradering av demokratifrågorna och de mänskliga rättigheterna i vår kommun, till exempel genom att en politisk beredning för frågorna inrättas.

Röda Korset är en av organisationerna bakom Framtidsveckan.
Röda Korset är en av organisationerna bakom Framtidsveckan.

Slutligen: Kristianstads kommun är en del av världen där vi påverkas av vad som händer globalt, samtidigt som vi kan påverka världen. Vi måste tänka globalt men agera på hemmaplan. Agenda 2030 – FNs 17 hållbarhetsmål antogs 2015 och ska uppnås 2030. Kommunfullmäktige beslutade 2018 att vår kommun aktivt ska arbeta för att målen ska uppnås, men den processen har tillfälligt avstannat. En politisk styrgrupp för arbetet bör inrättas.

Veckans program hittar du här.

Jan Lindelöf och Bo Olsson

FN-föreningen

Anna Ferrington

Sensus

Ulf-Peter Honoré

Annons

ABF Skåne Nordost

Hanna Gunnarsson

Röda Korset

Marianne Lundquist Öhrn

Rädda Barnen

Solvig Oredsson

Oppmanna-Vånga Hembygdsförening

Rune Stenholm Jakobsen

Naturskyddsföreningen i Kristianstad & Bromölla

Ida Linder

Annons

Folkuniversitetet

Mari Graneskog

Studiefrämjandet

Michael Dahlman

Fridays for Future

Annons
Annons
Annons
Annons