Annons
Nyheter

Ingen tror på Mjällby

Mjällby får kvala sig kvar i allsvenskan 2013. Så lyder den samlade domen från sportjournalisterna och de allsvenska tränarna.
– Det passar oss jättebra, säger Mjällbys tränare Anders Torstensson till Kristianstadsbladet.
Nyheter • Publicerad 26 mars 2013
Foto: 

Syrianska och Brommapojkarna åker ur direkt. Och Mjällby får alltså inrikta sig på kval. Det var beskedet på gårdagens konferens på Norra Latin i Stockholm.

– Ja, jag la märke till det. Men att vara nederlagstippat passar oss bättre än om de skulle ha placerat oss högre upp, säger Torstensson och utvecklar resonemanget:

Annons

– Nu kan vi smyga i vassen och spela kravlöst. Vara den där underdogen från Hällevik, den lilla kusinen från landet som kommer in till storstaden och ställer till med besvär.

Mjällby går in i sin fjärde raka allsvenska säsong. Och sin sjunde totalt, efter de tre 80-talssejourerna, som samtliga slutade med degradering.

”Blev hybris i truppen”

Och Torstensson märker av en skillnad gällande årets förväntningar på Blekingelaget, jämfört med efter sjätteplatsen 2010 och inte minst inför fjolårets säsong.

– Då värvade vi in Kivuvu, Erton, El Kabir och Pavel... det blev lite hybris i truppen. Det var lite som att spelarna kunde sätta sig i en fåtölj och luta sig tillbaka, eftersom någon annan alltid kunde göra jobbet. Så är det inte i år. Nu krigar alla.

Målvakten Mattias Asper var inte förvånad efter kvaldomen:

– Nej, det var rätt väntat, tycker jag. Vi har ekonomiska svårigheter och folk tycker väl att truppen ser svagare ut i år. ”Bagarn” (Patrik Rosengren) har ju lagt av, till exempel. Och Erton (Fejzullahu) och (Moestafa) El Kabir har lämnat. Toppspelare allihopa och tunga förluster, förstås. Men vi vet kvalitén på vårt lag, säger Asper.

Asper piggare än på länge

Han fyllde 39 år i onsdags, men känner sig piggare än på länge.

– Ja, jag känner mig yngre än på många år. I fjol hade jag lite småskavanker och kunde inte köra för fullt på försäsongen. I år har jag till och med kunnat köra extrapass (fysträning). Så jag kommer väl förberedd inför säsongen... men om jag släpper in fem-sex baljor nu mot Norrköping i premiären så lär det väl låta annorlunda, ha ha.

Annons

– Och jag älskar att spela fotboll. Varför ska man då lägga av? frågar sig Asper retoriskt.

Två andra nyckelspelare för ett säkrat allsvenskt kontrakt är Andreas Blomqvist och Gbenga Arokoyo. Den 20-årige innermittfältaren Blomqvist, som det senaste året pekats ut som nästa storstjärna i Mjällby.

I går var inget undantag:

– Hans speluppfattning är unik. Han har ögon i nacken och är en makalös spelare, sa Torstensson uppe på scen.

Arokoyo spännande

När han efteråt ombads lyfta fram en annan spelare som kan få sitt stora genombrott valde han mittbacken Arokoyo, som Benfica har ögonen på.

Torstensson igen:

– För ett år sedan var han fast förankrad i U21-laget. Nu är han helt ordinarie i A-laget. En spelare född 1992 och som är väldigt spännande. Vi kan inte säga nej om det skulle komma ett bud på honom, det skulle inte ens hjälpa om jag la mig ner på golvet och skrek.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Carl-Johan Liljedahl
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons