Annons
Nyheter

Alliansen inte chansen för alla

Svar på Göran Montans (m) och Bo Silverberns (m) replik "Alliansen ger chansen" (17/7).
Nyheter • Publicerad 28 juli 2008
Funktionshindrade demonstrerar för lika rättigheter. BILD: SCANPIX
Funktionshindrade demonstrerar för lika rättigheter. BILD: SCANPIXFoto: 

Montan och Silverbern påstår i replik till oss att det lokala styret i Kristianstad har gjort väldigt mycket för personer med funktionsnedsättning, som också skribenterna väljer att kalla samhällets svaga. Vi förmodar att det man menar är skapat arbetstillfälle för personer med funktionsnedsättning en av förutsättningarna för en stärkt identitet.

Vad är det då som den borgerliga majoriteten i Kristianstad gjort, som socialdemokraterna inte gjort? Enligt svaret har man tagit initiativ till två utredningar som skall visa hur arbetssituationen ser ut för såväl tidigare studenter vid Riksgymnasiet som för psykiskt funktionsnedsatta boende i Kristianstad. Var det allt?

Annons

Nej, majoriteten i Kristianstad har inte tagit initiativet till utredningarna.

Var det inte så att det var Omsorgsförvaltningen som tog initiativet att tillsammans med Högskolan göra en kartläggning av "Vad händer efter Riksgymnasiet". En av intervjufrågorna berörde möjligheten till arbete.

När det gäller kartläggningen av livssituationen för personer med psykisk funktionsnedsättning är detta ett nationellt projekt där Kristianstad är en av 18 kommuner som blev uttagna att delta i detta projekt efter att ha visat intresse.

Det vi däremot ser är att i båda grupperna saknas arbete/sysselsättning. Det är oroväckande att i gruppen personer med psykisk funktionsnedsättning saknar 42 procent sysselsättning. Här krävs insatser i olika former, inte fler utredningar.

Enligt svaret från Montan och Silverbern anser man frågan om arbete för alla som viktig och man säger sig satsa stora resurser på detta. Varför ville man då inte tillsammans med socialdemokraterna i Kristianstad höja ambitionen och tillföra ytterligare 1,5 miljoner kronor för fler lönebidragsanställningar?

Kartläggningarnas resultat visar att behov finns. Detsamma visar Arbetsförmedlingens statistik. I Kristianstad finns i dag 1 080 personer med någon form av funktionsnedsättning inskrivna hos AF. Av dessa är cirka 500 i någon form av arbete. 109 personer saknar arbete trots att man skulle kunna gå direkt ut i arbete med anpassade arbetsuppgifter utifrån funktionsnedsättningen.

Göran Montan hävdar att nystartsjobben är en möjlighet, men enligt AF har detta inte påverkat möjligheten till arbete för personer med funktionsnedsättning. Ett nystartsjobb innebär endast att arbetsgivaren får sänkt arbetsgivaravgift under en begränsad tid.

För många personer med funktionsnedsättning handlar det om behov av ett varaktigt stöd och ett flertal måste också ha en varaktig handledning.

Nej, arbete för personer med en funktionsnedsättning har man inte lyckats så värst bra med här i Kristianstad, trots att tillgången på arbete har varit god under 2007. Hur kommer situationen att se ut framöver när varslen ökar och lediga platser minskar? AF redovisar 22 000 färre nyanmälda platser nu än 2007 (nationell statistik).

Fulla tunnor brukar enligt författarna inte skramla, men här i Kristianstad skramlar de. Kan det bero på att Göran Montan har glömt att fylla dem med alla de miljoner som han redovisar i sitt repliksvar?

Marianne Svensson (s) Katarina Honoré (s)
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons