Annons
Nyheter

Arbetsförmedling och social borde samarbeta

Nyheter • Publicerad 16 januari 2004

Svar till "en som står på er sida".

Jag håller verkligen med dig. Jag tycker socialen och arbetsförmedlingen skall ta åt sig av kritiken, för detta brev är även riktat till dem.

Annons

Vad har vi arbetsförmedlingen och socialen till? Ja, det kan man fråga sig?

Har en anhörig som varit arbetslös i många år. Hon har sökt det ena jobbet efter det andra, men inte fått något. Hon har dålig utbildning bakom sig och arbetsförmedlingen gör ingenting för att hjälpa och vägleda henne.

I stället för A3, datortek och annat, kunde de ju hjälpa och vägleda henne till en utbildning av något slag, för A3 och datortek ger inget jobb.

Vet inte vad hon tror sig klara av att jobba med, eftersom hon dessutom har mycket besvär med kronisk värk.

Till följd av sin livssituation och arbetslösheten, får hon då även många och långa perioder av depression och nedstämdhet.

Skall det verkligen behöva vara så omänskligt och byråkratiskt krångligt?

Skulle det inte kunna finnas någon på arbetsförmedlingen som i samarbete med socialen tog sig an henne och andra ungdomar som är i samma situation? Hjälpte och vägledde dem? Att de lade upp en plan, som i slutändan skulle kunna leda fram till ett jobb.

Arbetsförmedlingen har inte gjort ett dugg för att hjälpa henne, varken till jobb eller till utbildning.

Varje gång hon varit på arbetsförmedlingen får hon dessa orden med sig klingande i öronen. "Vi skall se vad vi kan göra", men ingenting gör de!

Varför samarbetar inte arbetsförmedlingen och socialen för att hjälpa dessa ungdomar och andra arbetslösa till ett jobb? I stället så stjälper de dem och förnedrar dem ända in i själen.

Annons

Är det inte det ena, så är de det andra de skyller på, för att slippa betala ut deras socialbidrag. Allt för att krångla och göra livet otryggt och eländigt för den som måste gå och tigga om sina pengar på socialen.

Socialsekreterarna är väl anställda för att hjälpa och inte stjälpa, trodde jag? Dit skall dessa stackars människor springa och tigga om sina pengar varje månad.

Varför inte i stället betala ut pengarna i slutet på varje månad till dem som är i behov av socialbidrag och som inte har fått något arbete under månaden.

Det skulle ju räcka att de skickade in kopior till socialen på alla arbeten de sökt och inte fått.

Sedan kunde ju socialsekreteraren betala ut deras pengar, så de slapp sitta där och tigga och skämmas och förnedras varje månad.

I stället kunde de kanske en eller två gånger i månaden träffas på arbetsförmedlingen och gå igenom alla möjligheter för att personen skall få ett jobb eller utbildning.

Som socialen arbetar bryter de sakta men säkert ner alla som behöver deras hjälp. Deras självförtroende bryts ner och de blir bara skuggan av den människan, de kunde ha varit.

Livsgnistan försvinner mer och mer för dem, om inget görs! Hur skall Ni då tro att de skall ha ork att ta sig ur denna situation själva och skaffa ett jobb?

Nej, hjälp dem och stötta dem, ge dem jobb eller utbildning! Får de inget jobb på ett år, så ge dem någon form av utbildning. Verklighetens Sverige är ju så i dag.

Jobben växer inte på träden numera och många är arbetslösa, vilket gör att de som inte har någon utbildning får stå utanför i samhället. Alla har inte läshuvuden utan är kanske duktiga på det praktiska i stället. Men på att vara praktisk, får man inget jobb av i dagens Sverige. Här är det bara utbildning som gäller.

Annons

Men de arbetslösa skall för den skull inte trampas på, som en del av våra socialsekreterare och arbetsförmedlare gör!

En som känner hopplösheten

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons