Annons
Nyheter

Avdragen gynnar pensionärerna

Nyheter • Publicerad 21 juli 2008
Pensionär. Arkiv: Scanpix
Pensionär. Arkiv: ScanpixFoto: 

ººSvar till "Var är svaren om Alliansen? 9/7.

En del pensionärer har uttryckt missnöje med regeringens jobbskatteavdrag. Det är dock viktigt att förstå syftet med skattesänkningarna. Jobbskatteavdraget avser givetvis inte att missgynna pensionärer, utan även pensionärerna kommer långsiktigt att gynnas av skattesänkningarna. Sänkt skatt på arbete är en insats för att åtgärda det faktum att över en miljon människor inte jobbar alls, eller inte så mycket de skulle vilja.

Annons

Fler måste arbeta om vi ska trygga välfärden. De som arbetar idag säkerställer utbetalningarna till dagens pensionärer. Pensionerna är numera kopplade till inkomstutvecklingen. När inkomsterna växer stärks betalningsförmågan i systemet och pensionen blir högre. Nu när vi ser en avmattning i samhällsekonomin är det ännu viktigare att skapa incitament som får hjulen att snurra.

Regeringens reformer för att bryta utanförskapet är en förutsättning för att kunna förbättra välfärden inom vård och omsorg. Den nya tandvårdsreformen som infördes 1 juli är ett exempel. Reformen gynnar i synnerhet gamla och unga. Utan vår aktiva jobbpolitik hade vi inte kunnat finansiera en sådan välfärdsreform.

Pensionärer är ekonomiskt sett inte någon homogen grupp. En del har en mycket god ekonomi, men vissa inom gruppen har det svårt. Deras ekonomi måste naturligtvis stärkas. Om regeringen ska kunna förbättra för de pensionärer som har det sämst ställt, så måste fler arbeta. Jobbskatteavdraget ger fler jobb som i sin tur leder till bättre välfärd.

Avslutningsvis är det viktigt att känna till arbetslösa politiker behandlas på som samma sätt som alla andra. Om man avsiktligt avstår från att arbeta, och saknar egen försörjning, trots att man är fullt kapabel, så är det viktigt att vi har instrument som stimulerar till ett aktivt arbetssökande. Utgångspunkten är att alla som har möjlighet ska försörja sig själva.

Margareta Pålsson, mriksdagsledamot från Åstorp
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons