Annons
Nyheter

Avskeda musiker – skövling av resurser

Nyheter • Publicerad 16 januari 2004

Med stor förvåning nås jag av beskedet att styrelsen för Musik i Syd planerar att avskeda verksamhetens fast anställda musiker.

Under en knapp tioårsperiod har jag haft förmånen att få arbeta med musiker anställda i Musik i Syd. Min uppgift har i första hand varit regissörens men jag har även komponerat teatermusik som framförts av musiker i Musik i Syd.

Annons

Musikerna i Musik i Syd besitter den helt unika kombinationen att både vara fullt ut professionella på sina instrument och att ha förmågan att vara artister på en scen.

Insikten att en musiker "syns innan den hörs" är djupt förankrad i ensemblen. Musikerna har, förutom instrumentskicklighet också förmågan att uttrycka sig genom sång, dialog, berättande text, kroppsligt agerande mm. Resultatet har i många fall blivit föreställningar av helt nyskapande karaktär. Utan musikernas mångsidighet hade detta inte varit möjligt.

Många av de produktioner som jag varit inkopplad på har vänt sig till en barnpublik. Just för denna målgrupp ställs de artistiska kraven högt. Musiker i Musik i Syd har alltid fullt ut uppfyllt dessa krav.

Ensemblekänslan som finns bland musikerna i Musik i Syd kan inte skapas i tillfälligt sammansatta grupper.

Den kompetens, den kvalité som musikerna i Musik i Syd besitter och som byggts upp under många års arbete kan försvinna och inte utan svårighet återskapas, genom ett beslut som andas mer kvartalstänkande än konstnärlig medvetenhet.

För den stora publik i regionen, framför allt barn, som musikerna i Musik i Syd möter, vore ett beslut om avsked av de fast anställda musikerna i Musik i Syd en stor katastrof.

Anders Lindström

regissör, kompositör, teaterpedagog

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons