Annons
Nyheter

Cyklist i stan – lovligt byte?

Nyheter • Publicerad 12 januari 2004

Svar på insändaren om cyklister den 9 januari.

Visst finns det cykelmarodörer, men hur länge sedan var det signaturen "Gott Nytt År" satt på en cykel? Det är definitivt ingen lek att ge sig ut på tvåhjulingen här i staden.

Annons

Det är biltrafikanternas hårda attityd som skrämmer upp cykeltrafikanterna dit de inte hör hemma.

Inom loppet av ett halvår har jag blivit omkörd och prejad av högersvängande bilister två gånger, pressad mot trottoarkant en gång av en lastbilschaufför så att jag fick hoppa av cykeln och rycka upp den ur rännstenen för att den inte skulle bli mosad.

Vid utfarter struntar man i cykelbanan och kör rakt ut så att man får kasta sig på bromsarna och med nöd och näppe undvika kollision.

Det är inte rätt, men det är inte konstigt om cykeltrafikanterna ger sig in på trottoarer och dylika ställen där de inte får vara. Det handlar ibland om att överleva.

Sedan är ju många gångtrafikanter fullständigt ointresserade av hålla sig på trottoardelen av kombinerade gång- och cykelleder och gör plötsliga och oväntade utfall rakt i cykelkörbanan, riskerande både egen och andras hälsa.

Inte heller är det ovanligt att gående ställer sig i bredd tvärs över cykelbanan vid rödljus och helt enkelt blockerar hela körbanan.

Det hela blir inte heller bättre av att planeringen av cykelbanor ofta är erbarmlig.

Ta sträckan på Östra Boulevarden från Nya Boulevarden till Blekingevägen som exempel. Ta och cykla den ett par gånger upp och ner, det behöver inte ens vara rusningstrafik för att man inte ska veta ut eller in på denna slalombana.

Alla borde prova på hur staden ser ut från cykelsadeln. Jag lovar: "en helt ny värld öppnar sig".

Sköna nya värld

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons