Annons
Nyheter

Dagens regler för sjukförsäkring är sjuka

Nyheter • Publicerad 7 augusti 2009
Försäkringskassan. Bild: Scanpix
Försäkringskassan. Bild: ScanpixFoto: 

ººJag som samhällsmedborgare och skattebetalare söker förklaringar till varför sjukförsäkringsreglerna ser ut som dom gör idag.

Och varför det anses att det här är bästa sättet att få tillbaka sjuka i arbetslivet, med en hållbar "arbetsframtid". Kanske en av "våra" högst ansvariga ministrar, Cristina Husmark Pehrsson, har svar på detta?

Annons

Många är sjukskrivna sedan flera år tillbaka och har drabbats av en sjukdom som tar lång tid att rehabiliteras från, andra kanske blir friska på betydligt kortare tid.

Individ? Existerar ordet längre?

Efter lång tids sjukdom är det varken människovärdigt eller samhällsekonomiskt lönsamt att direkt kastas in i arbetslivet, då följderna kan bli katastrofala; kropp och knopp är inte redo för alla de utmaningar som väntar.

Efter svåra sjukdomar kan rehabilitering ta år. Om man får någon rehabilitering överhuvudtaget. Börjar då sjukskrivningsdagarna "rinna ut" hos Försäkringskassan innan rehabilitering är klar, men påbörjad, personen är kanske tillbaka på halvtid i sitt arbete – då förväntas arbetstagaren avbryta densamma för att stå till arbetsmarknadens förfogande.

Förklara varför det är mera humant, samhällsekonomiskt lönsamt, positivt för den enskilde, för sjukvården, för våra medmänniskor att kastas ut på arbetsmarknaden i Europa, när ingen vill anställa oss. Har du ett enda godtagbart argument för detta så vill vi lyssna till det.

Alliansen vill lyssna på folket, säger ni. Varför vägrar regeringen då att lyssna på många läkares syn beträffande de nya sjukreglerna?

Det är ju läkarna som träffar patienterna och ser vad ni gör med oss. Det är inte regeringen, tack och lov, ej heller socialstyrelsen, personligen.

Cristina Husmark Pehrsson har påstått (I Dagens Medicin januari -09) att i din närhet finns en mängd sjuka personer som med rätt behandling fungerar utmärkt. Det betvivlar jag inte alls.

Men kom ihåg : vi är alla unika, vi kräver ofta olika behandlingar.

För vissa sjukdomar är behandlingen undermålig. Vanliga arbetare har inga "gräddfiler" ej heller pengar att söka privat vård för här i Sverige eller utomlands.

Rätt rehabilitering, rätt utförd, i rätt tid borde vara samhällets strävan. Det vinner alla på, även Alliansen

Svälja allt med hull och hår? NEJ!
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons