Annons
Nyheter

Dags att slopa tv-licensen

Nästa år är det aktuellt igen för riksdagen att bland annat ta ställning till hur en tv och radio i allmänhetens tjänst, public service (PS), ska finansieras.
Nyheter • Publicerad 8 juli 2008
Betalas via skatten? Arkiv: ScanpixFoto: 

Den senaste utredningen föreslår att tv-avgiften byts ut mot en PS-avgift. Tv-avgiften är fel redan av det skälet att dess behållning endast tillfaller tre PS-bolag, medan samma tv-ruta behövs för att även andra sändande företag - som dock inte får del av licensmedlen - ska kunna nå ut med sitt programstoff.

Den föreslagna PS-avgiften är dock fortfarande en kurragömmalek med ord. PS-avgiften liknar i än högre grad en obligatorisk skatt, ty vem kommer i praktiken inte att inneha ett medium - TV, dator, mobil - som inte kan förmedla en hel PS-kanals innehåll?

Annons

Med registreringenav olika apparatinnehav och indrivning av PS-avgift följer också en viss kostsam administrativ byråkrati som i och för sig redan finns på plats om man i stället väljer att finansiera PS via statsbudgeten.

Rättsligt brukar man säga att en skatt vanligen går in i den allmänna statsbudgeten utan öronmärkning medan en avgift tas ut för ett bestämt ändamål - en vara eller tjänst - som den som betalar för den kan kräva.

Det är likväl tämligen svårbegripligt hur man i detta sammanhang i åratal intalat sig att med en avgift följer ett oberoende medan med en skatt följer ett beroende.

Varje verksamhet som behöver någon form av anslag är i någon mening också beroende.

Tv-avgift ochreformmedel ur den s k rundradiofonden till SVT, RR och UR beslutas årligen av riksdagen. Statsskatter beslutas också av riksdagen. Skillnaden är i själva verket hårfin.

Att sträva efter en så oberoende PS som möjligt är viktigt. Fixerade reformtillskott för fleråriga avtalsperioder för bättre planeringsförutsättningar kan bestämmas även vid skattefinansiering.

Man kan se till att bara mediesakkunniga, och inga politiker placeras i PS-bolagens styrelser.

Ett friståendekontrollorgan kan i efterhand granska graden av måluppfyllelse hos PS-bolagen.

Henrik S Järrelfd frilansjournalist riksdagsledamot
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons