Annons
Nyheter

Den egentliga makten tillhör folket, inte kungen

Nyheter • Publicerad 23 januari 2004

Förundrades över den uppblommande "debatten" om monarkin och dess framtid.

Socialdemokraterna som vill ha republik och avskaffa monarkin, vågar inte driva frågan.

Annons

Är det så, precis som EMU-omröstningen, att folket inte ställer upp på tanken att avskaffa kungahuset?

Jag kan samtidigt inte låta bli att kritisera socialdemokraterna för

dubbelmoral, då man tagit ställning för republik men inte driver frågan.

Samtidigt kan man, konservativt eller inte, framställa kungahuset som något positivt för Sverige. Vi har en profil utomlands, via vår kungafamilj, som ett land som hyllar demokratin och värnar om historien.

Bättre ambassadörer för ett land får man nog leta efter.

Om nu en republik hägrar för socialdemokraterna, skall det bli mycket intressant hur Kristianstads socialdemokrater hyllar kungen vid hans planerade besök i år.

Blir det svenska flaggor och flankerade gator?

Jag anser att vi skall vara stolta över vår historia med kungahus och samtidigt hylla den princip som råder i dag med en statschef, kungen, som inte har någon egentlig makt. Säkerställer godtycklighet samtidigt som vi kan, med allmänna val, välja de företrädare för oss som skall leda landet.

Den egentliga makten tillhör ju faktiskt folket och inte kungen, varvid principen för republik torde vara uppfylld. Oavsett om statschefen heter Carl XVI Gustaf och är kung eller Göran Persson och är president.

Är det denna fråga som är den springande punkten?

TOJO

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons