Annons
Nyheter

Det nya läkemedlet blev avgörande

Nyheter • Publicerad 18 augusti 2009

ººReplik till "Hur kan Gud inte finnas när godhet finns?" skriven av Barnatro. Publicerad lördagen den 8 augusti.

Det är snudd på makabert att läsa om att Herbert Tingsten, 1896-1973, skulle ha blivit bönhörd av Gud. Enligt signaturen "Barnatro" förbarmade sig Gud och gjorde Tingstens svårt sjuka hustru frisk. Detta hände 1939. Om det verkligen hände så, kan man undra hur Gud ställer sig till rättvisa och jämlikhet. En av våra i skrift mest utpräglade Gud-förnekare blir bönhörd, medan Gud däremot inte lyssnat till andra, mångtusende djupt troende, som bett för sina kära anhöriga.

Annons

I Tingstens fall förhöll det sig så att läkarna redan vid hustruns insjuknande gav beskedet att de skulle klara hennes sjukdom. Men komplikationer tillstötte och det blev livshotande. Tingsten berättar själv om hur han överväldigades av ett behov att be Gud om räddning: "Jag fann mig be, ursinnigt, koncentrerat, pockande, förtvivlat. Så blev jag lugn, nästan i seger och lycka, och vaknade för att få höra att febern under natten försvunnit – och en bättring var nästa säker. Jag kanske för ordningens skull bör lägga till att detta självfallet inte kom mig att tro på bönhörelse; sjukdomen hade nått sin kulmen och det måste gå mot död eller hälsa, det nya läkemedlet blev avgörande."

Det var inte så som "Barnatro" skriver, att läkarna stod maktlösa. Det nya läkemedlet blev avgörande.

Ingmar Jändel
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons