Annons
Nyheter

En minnesvärd skoldag på gamla dar

Nyheter • Publicerad 2 januari 2004

Så spännade! Att bli skolflicka för en dag vid 78 års ålder.

Klockan 8.00 tar vi våra ryggsäckar, barnbarnet sju år och jag och åker till skolan. På skolgården är det redan barn. Vi går in och hänger våra ryggsäckar på kroken med foton.

Annons

Sedan går vi ut, och fler och fler barn har samlats. Efter fem-tio minuter ringer det in. Alla går in och tar av sig ytterkläder och skor, ställer sig i led och så öppnas dörren till skolsalen. En vänlig fröken hälsar godmorgon.

Framme vid tavlan sätter sig eleverna i ring på golvet där det ligger en så kallad vädermask, nästan som ett lapptäcke gjord i färg av barnen. Fröken går igenom månad, veckodag, datum. På tavlan är sko, stövel, etcetera ritade. Det finns många fotbeklädnader - det är dagens uppgift bland annat. Barnen går sedan till sina platser för lite olika uppgifter; läsning, ritning, svenska. I

bland påbjuds tystnad av en vänlig lågmäld frökenröst. Därefter fortsatta uppgifter.

Så är det dags för rast på skolgården med aktiviteter som fotboll, bandy, gungor, kojor, trädklättring med mera, allt under vuxens närvaro.

En halvtimma går fort och så ringer det in igen. Rita, färglägga, klippa ut en sko (fotbeklädnad) efter egen fantasi. Fantasin flödar i form och färg, stor och liten.

Sedan är det dags för matrast. Alla har bråttom och springer till "matan", men får stanna vid dörren för insläpp. På tallriken läggs maten upp av Alf. Fin ordning. I dag stek, god sås, grönsaker, tillbehör, mjölk, knäckebröd.

(Matro är det nog inte så lätt att få med 80 personer i en inte så stor lokal, ljudvolymen är hög). Alt var mycket gott.

Efter detta en hel timmes rast där energin förbrukas, springa ner den goda maten. När vi sedan kommer in till lektion samlas några i ett mysrum (sagorum) och får lyssna till Snövit och de sju dvärgarna.

Ut till lektionssalen för massage av varandra med dämpad belysning, brinnande ljus, stilla fin musik – en höjdpunkt. Behövligt, inte minst för barn i vår tid.

Nu återstår de sista uppgifterna i dag – städa skolgården och plocka upp eventuellt skräp. Det blev bra betyg, lite i spannarna, fin skolgård.

Annons

Åter in för att avsluta dagen och säga tack och adjö. Hemresa kl 13.30 med många tankar.

Man blir aldrig för gammal för att lära något nytt. Givetvis fick jag inget betyg efter endast en dag.

Nu är höstterminen slut, och helger och lov väntade. Jag önskar alla barn, lärare och ledare en bra och fin avkoppling och ett gott nytt år. Tack för en god och väl använd dag. Rekommenderas morföräldrar, farföräldrar, med flera.

Ruth Lindström

PS. Jag fick också under dagen berätta om min skolgång. Många frågor ställdes om varför vi inte hade någon skolskjuts, skolmat, tv, stereo, dator etcetera. Ja, varför? DS.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons