Annons
Nyheter

En skola med krav är en skola som bryr sig

Kunskapsmålen hamnade i skymundan i socialdemokraternas flumskola. Elevernas resultat och förutsättningar har därför successivt kommit att försämras.
Nyheter • Publicerad 15 juli 2008
För flummigt? Arkivbild: Dan Hansson/Scanpix
För flummigt? Arkivbild: Dan Hansson/ScanpixFoto: 

För att komma till rätta med problemet måste vi ha tydliga mål för kunskap redan tidigt i grundskolan. Regeringen kommer nu med ett mycket välkommet förslag. Alliansen vill fastställa kunskapsmål i matematik och svenska redan i årskurs tre.

Enligt de nya måleni matematik ska eleven exempelvis kunna addera och subtrahera tal inom talområdet 0 till 200 och kunna beskriva, jämföra och namnge vanliga två- och tredimensionella geometriska objekt. De ska, med andra ord, kunna räkna plus och minus samt veta vad cirklar, kvadrater, kuber och klot är. Exempel på mål i svenska är att eleven ska kunna stava ord som han eller hon själv ofta använder i tal och skrift och kunna beskriva vardagliga händelser så att vi förstår vad som menas.

Annons

Genom att ställa krav får vi en klar uppfattning om elevernas förutsättningar och om de inte är tillräckliga, ska kommunerna därefter sätta in rätt resurser och tillgodose elevens behov så tidigt som möjligt. Tydliga krav är att bry sig.

Socialdemokraternasskola har havererat eftersom partiet föraktar en kunskapsskola som ställer krav. Konsekvenserna av en skola som inte prioriterar kunskap är förödande. Elever med föräldrar som saknar högre utbildning misslyckas mest. Skolan bryter inte längre det sociala arvet. Eleverna får således inte likvärdiga möjligheter att förverkliga sina livsplaner. Socialdemokraterna sviker de grupper som man påstår sig värna mest.

Genom kunskapsmål, läsa-skriva-räkna-satsning, nationella prov i årskurs tre, återinförd speciallärarutbildning och ny lärarutbildning kommer vi att utveckla och förbättra resultaten för de yngsta eleverna.

Den svenska skolanska inte längre vara bäst på att vara sämst. Vi ska vara bäst på att vara bäst.

Margareta Pålsson (m)riksdagsledamot från Åstorp skolpolitisk talesman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons